Заседание на Консултативния съвет

Заседание на Консултативния съвет

05 март 2010 | 14:49
На 4 март т.г., се проведе заседание на Консултативния съвет при министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Министър Плевнелиев припомни, че до момента МРРБ е разплатило на строителните фирми 48 млн. лева. До десетина дни предстои да бъдат направени нови разплащания след като бъде изготвен финансов разчет.

Участниците в заседанието бяха запознати със законодателните инициативи на МРРБ. Готови са промените в Закона за устройство на територията /ЗУТ/. Постъпилите предложения в работната група обхващат около 80 процента от закона. В частта «Устройствено планиране» се предвижда общинските съвети да носят отговорност за политиката, която провеждат. В предвидените промени не се допуска застрояване на земеделски земи и горски фонд.

Взето бе решение най-напред предложенията да бъдат обсъдени от браншовите структури, а по-късно да се консолидират мненията на един общ форум.

Направените предложения за промени в Закона за държавната собственост имат за цел да облекчат процедурите по отчуждаване на имоти при строеж на инфраструктурни проекти. Предвидени са съкратени срокове за отчуждаване при обекти с първостепенно значение. Оценките на отчуждените земи ще се правят на вариант пазарна оценка съгласно Конституцията.
Промените в ЗУТ и в Закона за държавната собственост целят да се помогне на държавата, като се контрират лошите практики, продчерта министър Плевнелиев.

Зам.-министър Лиляна Павлова запозна членовете на съвета с възможностите, които Оперативна програма «Регионално развитие» дава в областта на енергийната ефективност. Тя подчерта, че по схемата за подобряване на образователна инфраструктура е осигурена сума от 105 млн. лева, с което ще се осигури работа на строителните фирми, а по схемата за оборудване и енергийна ефективност на здравните заведения е отправена покана за набиране на проектни предложения за 140 млн. лева. Ресурс от 70 млн. лева предвиден за саниране на сгради е отложен за следващата година след като бъдат приети промените в закона за етажната собственост.

Темата за Дунавската стратегия на Европейския съюз ще бъде обсъждана на следващото заседание на съвета. Министър Плевнелиев информира присъстващите за похвално писмо изпратено от Европейската комисия до МРРБ за подхода и работата на министерството с край речните регионите, които могат предварително да дават проектните си предложения и по този начин да разгърнат собствения си потенциал.
mrrb