Заседание на Консултативния съвет към министър Плевнелиев

Заседание на Консултативния съвет към министър Плевнелиев

01 юли 2010 | 09:18

Стратегия 2020 за пътния сектор, степента на подготовка на предложенията за промени в Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и договорите, свързани с текущия ремонт на пътищата, обсъдиха членовете на Консултативният съвет към министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Министърът подчерта необходимостта до четири седмици да се обсъдят и подготвят от браншовите организации предложения за изграждане, поддръжка и финансиране на пътища първи клас и такива с транснационално значение, които да залегнат в Стратегията 2020 за пътния сектор.

Във връзка с работата по промените в ЗУТ, ръководителя на екипа арх. Лидия Станкова отбеляза, че  коментар по изготвените промени към момента е предоставен само от Националното сдружение на общините. Министър Плевнелиев призова представителите на браншовите организации за по-голяма експедитивност и отговорност при изработването на становища по предложените текстове, тъй като инициираните промени са в частите, в които строителният бранш среща най-много проблеми.

Лазар Лазаров, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, запозна членовете на съвета с подготвяните в момента нови документи за текущ ремонт и поддържане на пътищата. Предвижда се новите договори да се сключват за 4 години като в тях няма да се фиксира крайната цена, а само детайлно обособена единична цена. Министър Плевнелиев призова АПИ и представителите на заинтересованите браншови организации в кратки срокове да  направят всички необходими уточнения по съществуващите въпроси, тъй като през юли трябва да стартира провеждането на обществените поръчки за текущ ремонт и зимно поддържане на пътищата.

mrrb