Зам.-министър Захари Христов: Новият граничен пункт при Рудозем е направен по всички евроизисквания

Зам.-министър Захари Христов: Новият граничен пункт при Рудозем е направен по всички евроизисквания

31 юли 2021 | 19:07

Премиерът Стефан Янев и заместник-министър Захари Христов инспектираха новия граничен пункт на българо-гръцката граница

Премиерът Стефан Янев и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов  направиха инспекция  на новия граничен пункт Рудозем-Ксанти на българо-гръцката граница. Пунктът се изгражда с финансиране по управляваната от МРРБ Програма за трансгранично сътрудничество "Гърция-България 2014-2020" и държавния бюджет.   

Министър-председателят изтъкна  важността на изградената инфраструктура за развитието на икономиката и туризма на България и Гърция. „Всичко е направено добре – 4 ленти във всяка посока, 2 ленти за автомобили, 1 лента за тежък трафик, 1 лента за автобуси. Освен административната сграда, има и сграда за медицинските органи, които ще могат да проверяват влизащите от посока Гърция“, отбеляза Стефан Янев.

Заместник-министър Захари Христов посочи, че ГКПП Рудозем  е изграден по всички европейски изисквания. „В края на годината ще бъде въведен в експлоатация, с което нашият ангажимент като страна е изпълненен“, уточни Христов.

Отварянето на граничния пункт ще благоприятства развитието на региона. То ще повиши трансграничното сътрудничество за увеличаване на обмена на хора и търговия.

По време на инспекцията двамата бяха придружени от областния управител на Смолян Стефан Сабрутев и кмета на Рудозем Румен Пехливанов.

Преди инспекцията на граничния пункт премиерът Стефан Янев и заместник-министър Захари Христов посетиха село Гела, където се проведе традиционното гайдарско надсвирване и събор, събрало хиляди гости. Към официалните гости се присъедини и кметицата на родопското село Момчиловци Сийка Суркова. “В Гела се убедихме колко силни са българските традиции и колко силен е българският корен“, сподели емоцията си от видяното там заместник-министър Христов.

Обиколката на премиера Стефан Янев и заместник-министър Захари Христов  започна вчера с посещение в чепеларското село Забърдо, популярно сред туристите като „Родопският Холивуд“ и природната забележителност „Чудните мостове“.