„Автомагистрали“ ЕАД няма сключени договори с подизпълнители за изграждането на 134 км от АМ „Хемус“

„Автомагистрали“ ЕАД няма сключени договори с подизпълнители за изграждането на 134 км от АМ „Хемус“

14 януари 2019 | 17:57

Агенция „Пътна инфраструктура“ има сключен договор с „Автомагистрали“ ЕАД за изграждане на 134 км от автомагистрала „Хемус“ от пътен възел „Боаза“ до пътен възел „Велико Търново“. Дружеството няма сключени договори с подизпълнители за изграждане на участъка. Няма изплатени аванси за изграждане на тези 134 км от АМ „Хемус“. Целевите средства за строителството на участъка са в сметка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в БНБ. Те ще бъдат изплащани след извършване на дейности. Това заяви на пресконференция днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Регионалният министър обясни, че „Автомагистрали“ ЕАД има подписани рамкови споразумения за осъществяване на текущата дейност на дружеството, като например за доставка на материали и наем на механизация за реализация на обекти. Няма нарочни споразумения за изграждане на автомагистралата и договори с подизпълнители, подчерта тя.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков коментира, че АПИ е сключила договора по реда на Закона за обществените поръчки с държавното дружество на 20 декември 2018 г., след осигуряване на ресурса за строителство на АМ „Хемус“.

Много пъти  се коментираше темата за порочния пътен сектор и порочния избор на фирми по реда на Закона за обществените поръчки. Решихме да вкараме и държавна компания с необходимия капацитет, повече държава в строителството на пътища, с повече публичност в отчетите, във всички дейности. Тя се следи не само от принципала – в случая МРРБ, но и от контролни органи като Сметна палата. Необходимият капацитет е гарантиран. Затова АПИ сключи договор с „Аавтомагистрали“ ЕАД, каза зам.-министър Нанков. Той допълни, че чрез Съвета на директорите, който се състои от трима човека, държавното дружество ще се превърне в една от най-стабилните компании и подчерта, че контролът ще е гарантиран и ще се осъществява от Института по пътища и мостове.

Заместник-министърът коментира още, че решението е правилно и така ще се спести между година и година и половина от срока за завършване на магистралата. Има процедури по ЗОП и те са стриктно спазени, допълни той.

В отговор на въпрос регионалният заместник-министър информира, че държавната компания има сключени рамкови договори с 10 юридически лица, свързани с нейния капацитет, и при съгласие от тяхна страна те ще бъдат публикувани.

Обсъждаме различни варианти за председател и член на Управителния съвет на АПИ, каза министър Аврамова и допълни, че още няма готово решение, като подчерта, че това е една от важните задачи. Тя напомни, че продължава работата на агенцията по въвеждането на тол системата. Предстои обсъждане на вариантите на тарифи, предложени от Световна банка, каза още министърът.

От днес в 190 бензиностанции „Лукойл“ се извършва продажба на винетки. Около 6000 са вече точките, от които могат да се купят електронни винетки, информира министър Аврамова и напомни за възможностите за покупка и онлайн. По закон всички трябва да бъдат с платена пътна такса, когато се движат по републиканска пътна мрежа извън населените места. Няма причина някой да се движи без платена винетна такса, подчерта тя.

Във връзка с търга за тунел „Железница“ министър Аврамова обясни, че след решението на Върховния административен съд, което потвърждава това на АПИ, предстои да се поиска удължаване на офертите на класираните двама участници в процедурата, тъй като те са изтекли, като се спази процедурата по Закона за обществените поръчки.