Гроздан Караджов призова за пълна ревизия за всички министерства

Гроздан Караджов призова за пълна ревизия за всички министерства

24 юни 2022 | 10:00

Водещ: Политика оттук нататък. След като червените линии, които постоянно се чертаеха, бяха преминати и правителството в крайна сметка падна след вот на недоверие, кои са плановете за следващите седмици? Шанс за нов кабинет или отново наесен с избори? Сега ще говорим с министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов. Здравейте, добро утро.
Гроздан Караджов: Здравейте, добро утро.
Водещ: Господин Караджов, свърши ли агонията?
Гроздан Караджов: Агонията свърши, да. Агонията свърши. В момента обаче сме изправени пред нова такава разрушителна атака и тя е разрушителна за държавността в България, защото с лъжи и клевети се руши тъканта на държавата. Един премиер обвинява вицепремиера си в неща за които, ако имаше и най-малкото вярно, той трябваше да извади един документ, да го даде на службите, да бъдат арестувани тези лица, които са опитвали или са вършили корупция. В същото време доказателствата са точно в обратната посока, че абсолютно всички решения са взимани в колективен формат. Аз си ги нося вече навсякъде със себе си, защото на лъжите единственият начин да се отговори е с документ.
Водещ: Някой ще каже сега – натиск, лични разговори и прочие, няма как да бъдат доказани. Те се случват в едно помещение, една сграда и няма как сега премиерът да изкара документ, за това че някой е говорил с Вас или Вие сте бил на някого „брокер“, нали така ви нарекоха?
Гроздан Караджов: Така е и затова както се казва си има протоколи от тези срещи. Тези протоколи също са подписани, така че няма как за коалиционния формат или за форматите, в които сме взимали решения примерно министър-председателят с още трима министри, няма как да се лъже. Всичко това нещо е документирано и аз го доказах пред хората. В смисъл, за мен е важно хората да разберат, че нищо нередно не е правено в МРРБ, нищо нередно не е правено в АПИ. Аз не съм платил нито една стотинка по незаконните ин хаус договори, както се внушаваше, че тези фирми, дето са изнасяли със саковете парите – да, това си е криминална работа, тя трябва да се разкрие от разследващите, от МВР, от прокуратурата. Това не е моя работа.
Водещ: Вие знаете ли докъде стигнаха тези проверки, тези разследвания?
Гроздан Караджов: Вие знаете ли?
Водещ: Не. И затова Ви питам.
Гроздан Караджов: Колкото Вие знаете, толкова и аз.
Водещ: Бяхте вицепремиер, затова би трябвало?
Гроздан Караджов: Нямаме такава информация. Ние не получаваме такава информация. Аз затова казвам, има си служби, които да следят тези въпроси, а не два часа след като изтеглихме коалиционната си подкрепа, до преди 2 часа бяхме чудесни партньори и прекрасни взаимоотношения и за два часа станахме целите в черно и мутри, мафията и корумпирани. Мутри, мафия и корумпирани. И тези мантри – една след друга, десетки говорители срещу мен застанаха да говорят едни и същи опорки. И това какво разруши в крайна сметка?
Водещ: Какво разруши?
Гроздан Караджов: Държавността. Един премиер и един вицепремиер, премиерът замеря вицепремиера си с лъжи. Вицепремиерът му излиза и показва доказателства.
Водещ: Да. Вие от парламентарната трибуна изглеждахте по-скоро като аргументация на опозицията за този вот на недоверие. И то доста остра.
Гроздан Караджов: За съжаление се случи, защото аз го казах – не трябваше да ме дърпат така остро. Да се излиза с аргументация.
Водещ: Защо? Иначе щяхте да си замълчите за всичко ли, ако не бяха казали нищо?
Гроздан Караджов: Не, нямаше да е в рамките на този вот. Аз бях правил пресконференции. Лошото е, че в сегашната ситуация е трудна чуваемостта, звукът е вдигнат до много високи децибели и трудно се чува гласът на разума. Никой не иска да гледа документи. Но там, в НС, тези, които са ни избрали, защото те са избрали както министър-председателят, така и правителството, там е друга обстановката. Там това се чу много ясно и много силно от всички хора и те разбраха, че всичко това са едни фалшиви аргументи – защо те не харесвали ИТН и Караджов. А до преди 2 часа да напуснем, много ни харесваха. Как така изведнъж след 2 часа станахме мафията, КГБ и Русия?
Водещ: Премиерът каза, че е горд, че е свален от ГЕРБ, ДПС, ИТН и руският посланик. Вие горд ли сте от това?
Гроздан Караджов: Аз открай време се знае, че съм против диктатора на Русия, изобщо диктатурата в Русия. Открай време се знае, че съм „за“ НАТО, от край време се знае, че съм про Европейския съюз и то много твърдо за ЕС, включително и по темата за Македония се различавам от официалната партийна политика на ИТН. Но дори и този аргумент се оказва, че е верен. Ето че днес първо ще се събере кворум след един час.
Водещ: Кой аргумент е верен?
Гроздан Караджов: Един от аргументите на Слави Трифонов беше, че в коалиционното споразумение е записана червената линия Македония. Той каза политиката, която се води, ще ни заведе до там, че ще вдигнем ветото. Е, днес ще се събере кворум, ще се вдигне ветото от НС. В понеделник ще излезе в Държавен вестник и във вторник премиерът ще го занесе в Брюксел.
Водещ: Ако това е правилното решение, защо не?
Гроздан Караджов: За мен е. Аз тук за първи път ще си позволя в лично качество да говоря. Аз смятам, че това е правилното решение. Това е огромна полза за България. Ние все пак сме пълноправен член на ЕС. Ние трябва да проявяваме солидарност. Да, 60% от българите не одобряват това и затова, това беше червена линия на ИТН. Те представляват този сегмент…
Водещ: Т.е. Вие не сте съгласен с този аргумент да излезе от коалицията, а именно аргументът Северна Македония?
Гроздан Караджов: Да, но аз не съм партиен член. Аз съм избран като технократ да си водя сектора и за 6 месеца…
Водещ: Кой ви предложи този пост, като казвате, защото и това беше…
Гроздан Караджов: На мен ми го предложи Тошко Йорданов, аз съм го разказвал този сюжет. Събота в 11 часа ми се обади, датата не мога да си спомня. Беше събота и си спомням много добре, че ми звънна сутринта.
Водещ: По телефона Тошко Йорданов Ви каза – бъдете министър на регионалното развитие?
Гроздан Караджов: Не, не. Извика ме. Не, не министър на регионалното. Това беше, след като те бяха обявили един кабинет, който си оттеглиха сами през юли месец 2021 г., а се наложи да сформират свой, втори. И тогава за транспорта те нямаха собствена кандидатура и ме извика, предложи ми. Аз казах, че ще трябва със семейството да поговоря и след един час или два му се обадих, че съм съгласен.
Водещ: А за този кабинет?
Гроздан Караджов: За този кабинет научих едва ли не от медиите, че съм на регионалното развитие. Но това бяха разговори…
Водещ: И това нормална практика ли е?
Гроздан Караджов: Ами да, това е коалиционна култура. Общо взето, може да влезеш със собствено мнение, но каквото реши коалицията, после го защитаваш.
Водещ: Аз говоря за това как се предлагат министерски постове. То не се ли обсъжда, не Ви ли питат? Как така просто разбирате от медиите, че сте предложен за министър на регионалното развитие, а пък в последствие и за вицепремиер?
Гроздан Караджов: Не, всъщност не беше точно съвсем от медиите, защото когато вървяха разговорите, имаше няколко дни, в които се обсъждаха тези неща. Да, от медиите имаше теч на информация, който достигаше, но да, дойдоха, проведоха сериозен разговор с мен, защото това не е територия, регионалното развитие, в която съм имал много опит преди това. Да, близък ми е опитът в транспорт и съобщения, но все пак е инфраструктура, но не бях толкова уверен в себе си.
Водещ: Това беше важно уточнение заради институционалността, за която говорихме. Впрочем, ако се върнем пак малко по-назад, тогава, когато се разпределяха министерствата, и тогава, когато се решаваше всяка партия да си отговаря за министерство самостоятелно, тогава ли…
Гроздан Караджов: Да. Това беше настояване на „Продължаваме промяната“.
Водещ: Това ли беше уловката в цялата работа? Защото тогава се получи един такъв партиен феодализъм, го нарекоха някои – няма контрол от другите партньори.
Гроздан Караджов: Да, но това беше изключително настояване на „Продължаваме промяната“. Други много за мен институционални грешки се допуснаха, но те бяха в коалиционно отношение валидирани. Това е първата и тя е много видна – че във феодализирана среда всеки ще гледа да прехвърля отговорността за някакви неудачи. Както в случая – единият от партньорите си тръгва, ами ти не може насила да го накараш. 90% от хората, които са гласували за „Има такъв народ“ подкрепят това напускане. Т.е. хората слушат своя електорат, това е тяхната работа. Има едно такова чувство за уберменшен, т.е. за каста, която е много високо, за каймак, „Харвард“.
Водещ: Това казахте от парламентарната трибуна, впрочем.
Гроздан Караджов: Така е. Това беше непрекъснато мачкане от страна на „Продължаваме промяната“ в коалиционните отношения. „Има такъв народ“ беше приеман като второкачествено нещо, което е… С погнуса се приемаше. И опитите непрекъснато да се диктува всичко от една страна доведоха до краха. Крахът започна през месец март, когато спряха да си говорят лидерите. Той не е станал заради бюджета, както се внушава.
Водещ: Много обяснения чухме за това, защо и как са се развивали взаимоотношенията. Очевидно причината не е само една, така може да обобщим. Но нещо друго много важно казахте от парламентарната трибуна…
Гроздан Караджов: Ама да се държите като разлюбена любовница и да скачате, да сочите с пръст „Ама той искаше да харчи – ето заради това ме напусна“.
Водещ: Много лични разговори бяха изкарани също така. Не искам да ги преразказвам…
Гроздан Караджов: Кой ги изкара?
Водещ: Но Вие казахте също един такъв момент.
Гроздан Караджов: Кой излъга и започна да хули? Кой нанесе клевети и обиди върху другия партньор? Кой го направи пръв?
Водещ: От всички посоки ги чухме.
Гроздан Караджов: Не, първите, които го направиха, бяха „Продължаваме промяната“ на своята пресконференция.
Водещ: А Вие отговаряхте. Добре.
Гроздан Караджов: А може ли, ако на Вас Ви кажат нещо във вашата работа, че сте допуснали, тук сте си избирали гостите, за да взимате пари примерно от тях, вие няма ли да извадите документи кой е решавал, как е решавал и да видите, че същите тия, които ви сочат с пръст, точно те са го решавали? Т.е. ако това е…
Водещ: Тогава, когато има доказателства, те излизат наяве, наистина.
Гроздан Караджов: Ако това е корупцията, значи корупционерите, тези, корумпираните, те сочат с пръст и викат „Дръжте корумпираните“.
Водещ: Между другото, опитвам се да задам този въпрос, защото той е важен. Извън чисто личните разговори, които пак казахте, излязоха и на дневен ред, Вие от парламентарната трибуна казахте, че премиерът в оставка Кирил Петков Ви е казал – няма да предам точно думите, но смисълът е, че президентът не трябва да се разплаща с фирмите. В какъв контекст? Някой притеснява ли се от служебно правителство на президента и защо?
Гроздан Караджов: Това не беше отречено, защото след това премиерът взе думата и както видяхте, той не ги отрече. Той, между другото, е честен човек, той не би могъл да излъже там, на трибуната. Но…
Водещ: Последно – честен човек ли е премиерът Кирил Петков?
Гроздан Караджов: Да. Аз винаги съм го казвал. Но аз…
Водещ: Ами сега го обвинявате в лъжа.
Гроздан Караджов: … също имам претенцията, че съм честен човек и че също казвам истината. И както виждате до момента… Абе, намерете някой, който да ви каже, че съм излъгал някога. Вие сте журналисти, казвам го публично – нека да дойде тук и да разкаже как съм излъгал някога. Но да се върнем към това кой го е страх. Да, има някакъв панически страх от това да дойде служебно правителство. И аз затова, ето сега публично казвам: като дойде служебното правителство, нека първо да направи ревизия на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, лист по лист да не остане необърнат. Но след това – и това го казвам съвсем вече информирано и съм наясно какво е ставало – да обърне с хастара навънка и всички останали министерства, за да видим кой какви ги е вършил.
Водещ: Например?
Гроздан Караджов: Няма да дам примери.
Водещ: Вие дадохте такъв пример от парламентарната трибуна.
Гроздан Караджов: Да, аз дадох такъв пример, пример, който ясно показва двойния аршин. Значи имало някакъв разговор между Трифонов и Петков, в който единият бил за 60 на 40, другият бил за 80 на 20. Първо, представете си какви разговори се водят, на какво ниво. Второ, като направих справка, се оказа, че в останалите министерства процедурите са обратно – с 60% мерят качеството. Примерно на ксерокопирните услуги, мерят предварително качеството на ксерокопието на един лист.
Водещ: Дадохте за пример…
Гроздан Караджов: Как става тая работа?
Водещ: Дадохте за пример и МОСВ за поръчка също за 800 милиона лева.
Гроздан Караджов: За 8 милиона лева картиране.
Водещ: За 8 милиона.
Гроздан Караджов: Кажете ми, 70% на 30 беше там. Кажете, ето, чувам, е и министърът ще дойде. Хайде да ми обясни…
Водещ: Не, няма да дойде, той е под карантина, знаете, ще го включим след малко. Но да, ще го попитаме за тази поръчка.
Гроздан Караджов: Но нека… Не, аз не съм против. Вероятно експертите му имат обяснение. Въпросът е защо е двойният аршин. Защо всички министерства се ползват знанията на експертите, а в МРРБ трябва да е различно? Защо са тия предразсъдъци, защо е двойният аршин? И после защо се чудим, че ние сме си тръгнали?
Водещ: Не ни остава много време до края на нашия разговор. Нека да минем малко в по-професионално…
Гроздан Караджов: Кажете.
Водещ: Понеже казахте, искате ревизия на всичко, свършено до момента.
Гроздан Караджов: Искам ревизия на всички министерства.
Водещ: Какво ще се види в тол системата? Докъде стигна там? Кратки отговори, моля.
Гроздан Караджов: В тол системата в момента от един месец сме наели юридическа фирма, която подготвя евентуалните ни искове срещу „Капш“. То хубаво беше да не се разказва в ефир, ама хайде – срещу „Капш“, защото ние искаме много тежка ревизия на този договор и неговото минимизиране.
Водещ: Какво ви съмнява там?
Гроздан Караджов: Ами, защото плащаме за функции, които според нас не се дават, не струват толкова и се плаща по 2,5 милиона на месец за твърде малко. Наистина има за какво да се плати, но цената трябва да бъде сериозно минимизирана. И понеже не може да се откаже, понеже договорите така лошо са сключени – лошо за държавата, естествено, от предишните управляващи, че много трудно ще отстоим държавния интерес. Затова се наложи да прибегна към външна юридическа подкрепа и от един месец се работи около това как да се построи евентуалното бъдещо дело, ако те не се съгласят доброволно.
Водещ: Сега ще кажат – колко пари дадохте за тази консултантска дейност на външната фирма юридическа, адвокатска?
Гроздан Караджов: Вероятно още нищо не сме им платили, но са наети и работят. Е чак за такива дребни… В смисъл, това наистина е дреболия.
Водещ: Питам, защото е ставало и назад във времето подобни разговори, имало е в други министерства и за други…
Гроздан Караджов: Не, не е процент от иска, не е процент.
Водещ: Да, добре.
Гроздан Караджов: Дайте ми два часа и ще ви пратя информация.
Водещ: Добре. Що се отнася до големите инфраструктурни проекти, какво ще видим? С Автомагистрала „Струма“ например – какво с нея? Да я забравим ли вече?
Гроздан Караджов: Има много спорове. Там чух също лъжи от страна на МОСВ, на министъра лично – че едва ли не ние сме искали да сключим договора, за да облагодетелстваме фирми, които… Този търг е игран преди повече от две години, той има минали всички съдебни инстанции, имаме валиден договор и валиден ОВОС да строим. Но ние искаме да стигнем до консенсус с всички, и с местните хора, и с екологията. Съответно днес ще изпратя писмо с искане за разяснения на процедурата от страна на Европейската комисия. Вчера видях написаното, направил съм някои корекции вътре и го пращам в респективните две дирекции в Европейската комисия, за да дадат разяснение стъпка по стъпка как се върви натам, защото тук се наслушах на всякакви витиевати обяснения, а пък „Струма“ не тръгва.
Водещ: Добре. Последно – предложен ли ви е министерски пост, къде се виждате оттук нататък политически?
Гроздан Караджов: Не се виждам политически, но ако такова, ще хвърля боб днеска да видя какво се пада. Искам да кажа, че в сегашната ситуация – извинявам се, това е шега, в сегашната ситуация никой не може да ви каже какво вижда и къде се вижда. Само в кристално кълбо може някой нещо да види.
Водещ: Но повече предсрочни избори се виждат май, или?
Гроздан Караджов: А, със сигурност. След всичките тези обиди, нападки, обвинения в корупция и в какви ли не грехове, които не съществуват, лъжи, езикът, който са приели, и начинът на поведение, който са приели „Промяната“, сякаш властта им принадлежи и някой им я е дръпнал из ръцете, това не води към нищо друго, освен нови избори.
Водещ: Добре, благодаря Ви за този разговор.

 

Интервюто на вицепремиера Гроздан Караджов в предаването "Денят започва" може да видите на интернет страницата на БНТ.