Кой носи отговорност за потопа в село Бисер и как ще се предотвратят подобни трагедии в бъдеще? Разговор в предаването на ТВ 7 "БОдилник"

Кой носи отговорност за потопа в село Бисер и как ще се предотвратят подобни трагедии в бъдеще? Разговор в пре

28 февруари 2012 | 18:25

Цветан Цветанов – вицепремиер и министър на вътрешните работи Лиляна Павлова - министър на регионалното развитие и благоустройството Пламен Стоилов – кмет на Русе

Водещ:
В Деня на национален траур ви съобщавам, че България е в истинско бедствие. България е в снежна криза. При мен е регионалният министър Лиляна Павлова. Това е човекът в правителството, който отговаря за кризите през последните месеци. Здравейте.
Лиляна Павлова: Добро утро. Първо, в Деня на траур, да изкажа съболезнования на семействата на загиналите. Усилията оттук нататък са фокусирани в това да не допуснем повече такъв тип инциденти. Наистина ситуацията в страната е критична. Остава забраната за тежкотоварния трафик на територията на цялата страна. Аз лично се надявам предвид все пак успокояването на снеговалежа в Западна България да имаме възможност до обяд да разчистим всички пътища, за да можем поетапно да пускаме тежкотоварните автомобили в Западна България.
Водещ: Защото в Североизточна България положението е бедствено. Блокиран е Русе, Шумен, Силистра. Какви са новините там? Оттам да започнем.
Лиляна Павлова: Там засега новините не са много обнадеждаващи.
Водещ: Да ги кажем колкото и да са лоши, по-добре е да знаят хората какво се случва.
Лиляна Павлова: Категорично това е и моето желание. Русе остава все така блокиран. Всички пътища са затворени. Вятърът е около 100 км/ч. Снегонавяванията са много сериозни. И няма как да бъдат почистени пътищата, тъй като те за секунда изчезват.
Водещ: Истински ураган. Спираме до тук, защото на телефона е кметът на Русе Пламен Стоилов. Вие сте го чували предполагам тези часове?
Лиляна Павлова: Ние се чуваме с всички постоянно.
Водещ: Съмнение няма. Здравейте, г-н кмете.
Пламен Стоилов: Добър ден.
Водещ: Какво е положението при вас? Знаем, че сте откъснати, ако не от света, то поне от България и от Румъния, така ли е?
Пламен Стоилов: Това, което мога да кажа е, че ситуацията в самия град Русе е нормална и под контрол. Проходима е външната мрежа. Няма проблем за градския транспорт. Дори и по-малките улици е възможно придвижването с леките автомобили. Критичната, сложната ситуация е извън чертите на града. За съжаление трети ден имаме вятър със скорост от 10 до 13 м/сек. Това на практика блокира...
Водещ: 100 км, каза министърът.
Пламен Стоилов: Пътно-почистващите машини. И само половин, един час след тяхната работа, преспите са в рамите на метър, два. Независимо от това, аз току-що с областния управител говорих, днес ще се предприемат действия под ръководството на областния управител да се пробие пътят до Бяла. Същото ще направим и в направлението Русе – Кубрат, тъй като в Червена вода нямаме ток. Трябва да се влезе в селото, за да се отстрани аварията.
Водещ: Има ли някакъв проблем с доставките на хляб или вие, например си произвеждате сами тези неща в Русе?
Пламен Стоилов: За самия град няма абсолютно никакъв проблем за доставки нито за снабдяване на всичко, което е необходимо за един нормален живот. Що се отнася до малките населени места, преди усложняване на обстановката са раздадени указания да се заредят магазините. И на този етап нямаме сигнали от кметовете, че там има някакви проблеми. Единствено проблемът е, че в този ден Червена вода е без ток. И втори ден Николово е откъснато от Русе. Днес до обяд смятам, че пътят до Николово ще бъде отворен. И ще пуснем тока и в Червена вода.
Водещ: Тоест, довечера ще могат зрителите на TV7 да гледат картина от Русе?
Пламен Стоилов: Надявам се. Ще направим всичко възможно. Аз се надявам този вятър да спре, защото ние нямаме проблем да пробием пътя до Бяла. Проблемът ще възникне после, когато започнат да засядат автобуси, леки автомобили. И в рамките само на час и половина те са засипани.
Водещ: Това каза Лиляна Павлова, че като мине снегоринът, след 10-тина минути вече не може да мине и полицейската кола. Момент само да чуете и нея, защото както знаете тя е човекът, който отговаря и за вашата криза.
Лиляна Павлова: Добро утро.
Пламен Стоилов: Добър ден, г-жо министър.
Лиляна Павлова: Знаете, че това, което можем да потвърдим още веднъж е, че стоки от първа необходимост като горива, храни, лекарства имаме възможност да осигурим. Почистване, трафик с кордон, така че да могат всички стоки от първа необходимост да бъдат транспортирани, сме на разположение. А и ние сме в постоянна връзка.
Пламен Стоилов: Да. Разбира се. Аз искам да благодаря на структурите, които са подчинени на министъра, имам предвид Областно пътно управление, които продължение на трето денонощие без да спират, полагат всички усилия да направят, така че да имаме поне едни нормални условия за придвижването в екстремна обстановка. Смятам, че имаме добра координация. Добро взаимодействие. Някой път борбата с природата е много трудна.
Водещ: Честно казано аз съм по-спокоен, като знам, че г-жа Павлова се занимава с това нещо, защото тя се доказа като спец в тези неща. Хубав ден ви желая, г-н кмете. И дано се видим довечера на жива връзка от Русе.
Пламен Стоилов: И аз благодаря.
Лиляна Павлова: Правим всичко възможно. Вървейки нататък – Силистра, Разград, Шумен. Положението остава аналогично на това в Русе.
Водещ: Затворени градове. Няма как да влязат хората, да излязат.
Лиляна Павлова: Вътре нещата са спокойни. Хората могат да се придвижат. Има осигурена възможност за доставки на храна. Придвижване по улиците. Но пътищата за достъп са много рискови, тъй като за секунди видимостта на места е под метър. Няма как да рискуваме. Хората много лесно губят пътя и за секунди падат в дерета. Там, в тези райони имаме много сериозни дерета. Пропасти и не можем да си позволим да рискуваме живота на хората.
Водещ: Това от снега и от вятъра.
Лиляна Павлова: Абсолютно.
Водещ: Това означава ли, че е затворен пътят София – Варна, също така?
Лиляна Павлова: София – Варна не е затворен.
Водещ: Магистралата работи.
Лиляна Павлова: Това е нещото, което искам да кажа. Нямаме затворени магистрали. Всички магистрали са обработени макар и заснежени по начин, по който при зимни условия, със зимни гуми.
Водещ: Все пак е някакво постижение.
Лиляна Павлова: Може да се минава. Шумен – Варна, пътят и магистралата, макар че има навявания много сериозни на места, обработена е, може да се минава. Всички, които имат зимни гуми, няма да имат проблем.
Водещ: Изпреварвам малко времето напред. Вярна ли е информацията, че ще обявите национална криза следващата или по следващата седмица, когото този огромен сняг, той ще бъде вече сигурно метър започне да се топи, защото тогава пък ще започнат да преливат язовирите? От снежна блокада преминаваме към воден ад.
Лиляна Павлова: Действията на всички институции са напротив, да не обявим национална криза. Първо, нека да кажем, че очакваме снегът да спре утре. Което, от една страна, е добре, ще можем да почистим и да обработим пътищата. Такава е прогнозата на синоптиците и аз имам причина да им вярвам.
Водещ: Сигурно е това. Вярна ли е информацията, че той ще спре, но започва ледников период от минус 20 градуса?
Лиляна Павлова: Минус 24 градуса са прогнозите за утре, които видях тази сутрин. Но пак казвам - в момента, в който снегът спре и ние обработим пътищата, те ще са проходими.
Водещ: А колко ще продължи този период на минус 20?
Лиляна Павлова: До около 20 февруари го дават все така студено.
Водещ: Още 10 дни.
Лиляна Павлова: Да. Но до края на месец февруари, това е пикът на зимата бих го нарекла. Ще продължава да е все така студено. Какво правим по отношение да не обявим тази криза, за която говорите? Поддържаме нивото на язовирите понякога дори под минимума, който е необходим за големите язовири, така че в момента, в който започне топенето, те да могат поемат обемите. И в момента, например министерството отговаря за девет язовира. Вие знаете след вчера е взето решение това да бъде един централизиран процес, но до момента...
Водещ: Вие за кои язовири отговаряте до момента?
Лиляна Павлова: Ние отговаряме за деветте големи, които са за осигуряване на питейна вода.
Водещ: Защото проблемът е в малките. И това, което каза вчера премиерът Борисов и колегите са го подели в пресата, има около 3000 малки язовира на частници, които общо взето си ги имат като бащиния. На места дори има въоръжена охрана, кучета, стрелба срещу хора. Един самозабравил се велможа, цитиран от Харизанов, който отговаря за язовирите. В някакво село е стигнал до там, че си полива градината, със собствения си язовир. Тези язовири, твърди премиерът Борисов са до предела, пълни в момента заради рибата. Да не изпуснат шараните, те държат язовирните на предела. Тези язовири според мен на този етап никой не ги изпуска и точно от тях ще дойде проблемът следващата седмица.
Лиляна Павлова: Първо, за да нямаме спекулация, да кажем така – в цялата страна всички язовири са около 3000. 2191 от тях са въпросните микроязовири...
Водещ: За тези говоря.
Лиляна Павлова: Които бяха едно време към ТКЗ-сетата. 1991 година се...
Водещ: Имате ли гаранция, че някой ги изпуска тях в момента, защото аз мисля, че след като премиера казва, надали е така?
Лиляна Павлова: Определено те не се изпускат доброволно. В повечето случаи сигурно има, сигурна съм и вярвам, че има съвестни хора, които след като видяха какво се случи, ще си изпуснат язовирите. Но именно заради рибата не са.
Водещ: Да не разчитаме, моля ви се на съвестта.
Лиляна Павлова: Аз вярвам в съвестта на хората. Има хора със съвест в тази държава. И не можем да заклеймим всички.
Водещ: Разбира се.
Лиляна Павлова: Но въпреки всичко, тъй като за големите язовири имаме организация и ние самите ги изпускаме контролирано. За малките язовири министър Караджова също вчера обяви, ще има екипи, които на места ще проследят каква е ситуацията. И там, където виждаме, че няма изпускане и е рисково, принудително ще бъдат изпуснати.
Водещ: Да дадем думата сега на вътрешния министър Цветан Цветанов, който всъщност ръководи кризисния щаб. Той е успял да стигне до Бисер. Осем километра бяха минати сравнително бързо от вътрешния министър. Знаете, че кризата е толкова сериозна със снежния ад, че БТР-и високопроходими автомобили на правителството не могат да се доберат до тези места. Гери, добро утро.
Репортер: Добро утро. В Националния ден на траур, осем жертви, министър Цветанов. Доколкото разбрах, издирват се още двама – момче е правило разпознаване в руините. Какво се случва с тези двама?
Цветан Цветанов: Към настоящия момент все още са в издирване. Днес сме предприели действия да се направят обходи, като сме ангажирали при необходимост и куче, което да бъда също ангажирано. То вече е тук доколкото виждате, от червения кръст е предоставено. Има екипи, които ще започнат обходи по продължение на реката, някъде около 10 км, за да можем днес да ги обходим.
Репортер: Какви хора се издирват?
Цветан Цветанов: С хора, които ще бъдат от „Горското”, защото тук искаме да ангажираме максимално „Пожарната”, военните, които да се включат по спасителните дейности.
Водещ: Имам предвид – възрастни хора ли са изчезнали?
Цветан Цветанов: Възрастни хора.
Репортер: Мъж, жена?
Цветан Цветанов: Мъж и жена, родители на едно момче.
Репортер: Какво разказва то – възможно ли е да са загинали или са някъде в неизвестност?
Цветан Цветанов: В момента са в неизвестност. Така че докато не бъдат открити, можем само да гадаем.
Репортер: Министър Цветанов, вече два дни откакто беше образувано досъдебното производство, какво се случва към този момент? На кого трябва да лежи на съвестта осемте жертви?
Цветан Цветанов: Това, което сме предприели, е предоставяме цялата документация от кореспонденцията между съответните местни власти и съответните контролни органи. Прокуратурата е тази, която след като събере всички тези налични доказателства, ще прецени кой е виновен за всичко това, което се случва.
Водещ: Аз имам един въпрос. Въпрос от студиото, понеже предполагам, че не си стигнала до вестниците заради това, че си там на това място, изолирана от света, да каже, че се появява една кореспонденция във в. „Преса”, един от големите столични вестници, от която става ясно, че е текла сериозна кореспонденция между кмета на Хасково, областният управител тогава, сега депутат от ГЕРБ Румен Данев и военните. И тази кореспонденция е завършила първо с мнението, че има проблем в язовира, второ военните са отговорили, че нямат отношение по проблема. Така и не са намерили парите, които са били необходими да ремонтират стената. Дали, министър Цветанов знаете за тази кореспонденция, която е текла през последните години?
Цветан Цветанов: Цялата тази кореспонденция сме запознати. И това, което сме констатирали и това, което е като реален проблем на тези микроязовири, че изпускателните клапи винаги са почти затворени, защото предимно тези микроязовири се извозват за...
Водещ: За рибата.
Цветан Цветанов: По никакъв начин не би могло да бъде изпускана водата, защото по този начин ще изтече и рибата. Това е големият проблем, който сто, защото в момента имаме пряко наблюдение върху язовир Елена, който вчера предизвика доста напрежение в медиите от това, че ще прелее и, че има опасност отново да залее село Бисер. Това, което колегите контролират постоянно, е да видим как се движи нивото. Но мога да ви уверя, че за съжаление и тази клапа, изпускателна не работи, което допълнително създава проблеми, ако действително имаме повече водни маси, които биха могли да влязат в язовира.
Водещ: Министър Цветанов, виждам зад вас армията. Това е ген. Симеонов, мисля че, шефът на армията.
Цветан Цветанов: Точно така.
Водещ: И още един генерал, който виждам зад него.
Цветан Цветанов: Това е ген. Симеонов и гл. комисар Николов. Това, което правим съвместно е знаете, че и в момента текат и продължават спасителните дейности и в Свиленград. Мога да кажа,ч е от началото на стартиране на операцията и действията, които бяха предприети от съвместните екипи на МВР, на МО са евакуирани 350 човека. Разбира се, в голямата си част, те са отишли при свои близки, познати тези, които се евакуират. Но тези, които няма къде да отидат, са в подслон, който е организиран от местната власт в Свиленград, който мога да кажа направи един достатъчно добър кризисен щаб. В момента това, което ще се занимаваме днес, е при падане нивото на река Марица, което вече се констатира около два метра и отводняването, което се осъществява в квартала на Свиленград, да започнем максимални мерки за подготовката за укрепване на скъсаната дига. В момента сме в разговор и с военното предприятие ТЕРЕМ за изработването на едни специални конструкции, които да бъдат пълнени със земни маси и да могат на този етап да заздравят дигата, защото аз съм убеден, че при тези обилни снеговалежи и това снеготопене, което се очаква в едно затопляне на времето, ще създаде отново проблем в Свиленград. И за това това е днешната ни задача, с която ще се занимаваме, за да могат да се възложат, тези конструкции да бъдат изработвани. Това е най-бързото, което може да бъде предприето от инженерите, които дадоха своето мнение. Това, което ще правим днес в село Бисер, от 09.00 часа ще се сформира обществен съвет, който ще бъде от гражданите, за да може всички действия, които ще текат в по-следващ период от време, да може винаги да бъде съгласуван с хората, които са от най-засегнатите части, за да знаем, че всичко, което се предприема и всичко, което се разходва като разходи от даренията, които се правят, ще бъдат усвоявани по-възможно най-прозрачния начин, със съгласието и на обществения съвет и кмета на селото.
Водещ: Имаме ли готовност да задействаме армията и в други части на страната, защото положението в Русе, Шумен, Силистра започва да става трагично? Там хората са блокирани от снежна покривка. В градовете не може да се влиза. Не може да се излиза. Имаме ли техника, ако трябва да се доставя нещо там днес, ако продължи да се усложнява обстановката?
Цветан Цветанов: С ген. Симеонов сме в постоянна връзка. Вие виждате,ч е и той е тук в кризисния щаб. Така че при необходимост, там където имат възможност, се включват и подпомагат в момента подобни дейности. Мога да кажа, че снощи имахме критична ситуация в Кайнарджъ, Силистренско, където имаше родилка. С медицински екип, с военна техника успяхме да стигнем до мястото. Имаше и едно село, което беше също в Силистернско, където имаше проблем с една родилка. В момента това ни е основният акцент. Там, където има родилки, на хемодиализа, закъсали хора да бъде приоритетна задача при спасителните дейности, които трябва да бъдат осъществени. Всички сили на държавата са в пълна мобилизация. Имаме проблеми, малко в Старозагорско, където има навявания на сняг. И това затруднява придвижването. Има закъсали автомобили. В момента се изтеглят. На „Капитан Андреево” знаете, че реката има прилив и пътят е затворен. В момента очакваме и там да започне оттичането на водата. Надяваме се, че това ще се случи в предстоящите часове.
Водещ: Още един въпрос от мен, понеже вие сте и политически лидер в партия ГЕРБ, вчера дадохте 1 млн. от вашата държавна субсидия за бедстващите в село Бисер. Как ще бъдат изразходвани тези пари, не са никак малко? Първият ми въпрос. И вторият под въпрос, бихте ли направил призив и към останалите партии в парламента, най-вече големите, които имат много сериозни субсидии, да не ги изброявам всички, да не изпусна някоя, също да предоставят една част от своите субсидии, според възможностите си за това бедствие, което сполетя жителите на Бисер?
Цветан Цветанов: Първо, искам да благодаря на всички граждани, фирми и организации, които проявяват своята солидарност в този тежък момент, в който се нуждаят тези жители. Това, което предприехме като действие и разговорите, които водих с премиера и с политическото ръководство на партията, е да отпуснем 1 млн. от държавната субсидия, защото за голямо съжаление от днес, когато започне да се описва всичко това, което трябва да бъде възстановено на тези хора, сами разбирате, че в голямата си част тези къщи нито са застраховани, нито пък имат и всичко, което е свързано с документацията, която трябва да бъде предоставена. В тази връзка днес ще направим описване на всичко, което се нуждае, от всичко, което е разрушено. Разбира се, малки са възможностите законово да бъдат дадени тези пари, които са от междуведомствената комисия за бедствия и аварии. И за това взехме това политическо решение, за да може да бъде осигурен 1 млн. лв. Надявам се, че и другите партии също ще направят своята солидарна съпричастност към тези проблеми, които трябва да бъдат решавани и това възстановяване, което трябва да бъде направено в село Бисер. И аз съм убеден, че това, което ще изразходваме, ще бъде абсолютно прозрачно. И точно за това започнах преди малко, споменах за създаването на този обществен съвет, защото вие не можете да си представите каква е съпричастността, колко са всеотдайни тези хора и как помагат на тези, които са техни съжители и са изпаднали в беда и са отворили домовете си. Това гостоприемство, което могат да го дадат на всеки един, които се нуждае в село Бисер, за да бъде в тях.
Водещ: Показахме ги тези покъртителни кадри. Гери, имаш още въпроси към военните, към полицията, които са там.
Репортер: Ники, още вчера еврокомисар Кристалина Георгиева нещо, което и министър Цветанов спомена е, че положението може да бъде отежнено от предстоящото обилно снеготопене. Бих искала да се обърна към гл. комисар Николов и да попитам от сега мисли ли се за такава организация, че да се предотврати повторно бедствие?
Никола Николов: Току-що министър Цветанов спомена, че към момента най-сериозният проблем е възстановяването на дигата на Марица. Отделно заедно с другите контролни органи започваме проверки по тези микроязовири. Така че да принудим собствениците, ползвателите им да понижат нивата им. Това е доста трудна задача, но ще се опитаме да я направим.
Репортер: Като експерт, има ли основания за опасения или всичко ще бъде подготвено предварително?
Никола Николов: Природата винаги може да те изненада. За това ние предварително разработваме планове и работим по стандартни оперативни процедури.
Репортер: Имам още един въпрос към вас, министър Цветанов и към вас, ген. Симеонов. Тук хората ни разказаха за това, че стената на язовир Иваново е пред скъсване се е знаело от много отдавна. В общината са сигнализирали многократно. Общината твърдят, че са препращали към вас сигналите. Трябва ли да има оставки в общината,как мислите?
Цветан Цветанов: Оценката, която се даде от местните хора, те категорично обвиняват кмета на община Харманли за всичко това, което се е случило, защото преди три години са направили една подписка, с която са го сезирали за проблема, който би могъл да възникне, защото проблемът с язовира е от над 10 години. Жителите на селото казват, че преди 50 години е имало подобен проблем, когато отново е било наводнено селото.
Репортер: Срещнахте ли се с кмета на Харманли? Потърсихте ли му сметка?
Цветан Цветанов: Беше тук. Имахме разговори.
Водещ: В „Преса” пише, че кметът на Харманли е писал писмо на 16 декември, че ще се спука стената на язовира. БСП вчера са го пуснали това нещо някъде, не знам, но в „Преса” го има.
Цветан Цветанов: Мога ли само да кажа нещо? Това, което казах преди малко, тези микроязовири, които се управляват от местната власт, за голямо съжаление изпускателната клапа е била затворена, така че по никакъв начин не е било възможно да се пусне контролирано изпускане на водни обеми от този язовир. Това е проблемът, който стои пред тези микроязовири. И аз давам за пример, само една седмица, когато имахме подобна ситуация в Златоград. Но там имаше възможност да се изпусне тази клапа, защото тя функционира. И даде възможност тези обеми от водни количества да бъдат освободени и по този начин да не доведем до скъсването и преливането на язовира в такива обеми, които да скъсат и да унищожат...
Водещ: Тоест, кметът е можело да отпусне язовира да не прелее над това, а да се оттече водата, но не го е направил, така разбирам това, което ми казвате?
Цветан Цветанов: Г-н Бареков, няма как да отпусне кметът водата при понижение, че тази клапа не работи. В момента ви споделям, че това, което имаме и на язовир Елена, които е в по-голямата височина над язовира, който се скъса, трябва да ви кажа,ч е и вчера, и онзи ден, и от няколко дни колегите не могат и никой не е в състояние да отвори тази клапа към настоящия момент, за да можем да направим контролираното изпускане на водни маси, защото реката в момента, където е до село Бисер, трябва да ви кажа, че тя е толкова успокоена, че в момента може да поеме контролирано изпускане на контролирани количества, ако имаме тази изпускателна клапа.
Репортер: Позволете ми отново да ви задам въпроса – трябва ли някой от местената администрация в Харманли да поеме отговорност за случилото се?
Цветан Цветанов: Прокуратурата е тази, която ще прецени кой трябва да понесе отговорността от местната власт и на какво ниво.
Репортер: Получавало ли е МО писма за проблем с язовир Иваново?
Симеон Симеонов: Вижте, ако е получавало такива писма в годините, се занимават отдел... И вчера конкретно министърът на отбраната носеше документите да покаже, че язовира не се води на МО. Вие, как си представяте по думите на кмета на Харманли – язовирът е бил на общината, но стената на язовира била на МО. Както вицепремиера Цветанов каза, че тези клапи на повечето язовири са затворени, бетонирани с бетон, за Иваново не знам, не мога да твърдя, от арендатори и другите, по-малки язовири, които се наемат от арендатори, на практика, както беше казано преди малко, за да си запазят рибата, те затварят тези клапи и няма възможност да се...
Цветан Цветанов: Дори и на преливниците се изгражда мрежа, за да не може рибата да бяга.
Репортер: Един въпрос – язовир Елена се стопанисва отново от общината, така ли?
Симеон Симеонов: Разбира се. И се рендова. Стопанисва се от общината. И е рендована. Има ли са преди арендатор. Сега имат нов арендатор, който общината го наема.
Репортер: Гл. комисар Николов, има все още опасност язовир Елена да прелее? Проверен ли е?
Никола Николов: Още вчера в 10.00 часа обявихме на всички, че няма опасност. Този и микроязовирът над него бяха под непрекъснато наблюдение отъ наши служители. Имахме директна връзка. Така че, ако не дай си Боже слухът, който беше пуснат, се потвърди да можем максимално бързо да изведем спасителите. Не хората. Хората бяха предупредени. И те не бяха на мястото, на терен. Искам обаче нещо друго да ви кажа – язовирите в България са повече от 3200. Вече е ясна тази бройка. Мога да ви кажа, че министър Цветанов още миналата година по това време разпореди и ние вече имаме картотека, да не го наричам регистър. По области знаем за какво става дума. Проблем е законовото правомощие да принудим собствениците да предприемат съответните мерки. Тоест, отиваме, констатираме, връчваме констативен протокол и какво от това? Това вече пет-шест години го правим.
Водещ: С полиция да се влезе.
Репортер: Според вас постъпвал ли е сигнал за проблем с Иваново?
Никола Николов: Не. Зная обаче за тези констатации, че язовирната стена има проблеми и изпускателят е компрометиран.
Водещ: Исках да питам министър Цветанов трябва ли да влезе армията в тези язовири и да ги принуди арендаторите да си ги изпуснат, защото като нямат други правомощия, да въведат военно положение и да свършат работата.
Репортер: В този смисъл и към вас, министър Цветанов, а може би и към вас, ген. Симеонов, но нека първо да чуем отговора на въпроса от вас.
Цветан Цветанов: В момента това, което ще се предприеме, да се централизира цялостното управление на всички язовири в страната, защото тези микроязовири са реална потенциална заплаха във всеки един момент, ако по този начин се стопанисват и няма отговорност, която да бъде понесена от съответните ползватели и тези, които стопанисват тези язовири.
Репортер: Трябва ли да се стига до принуда?
Цветан Цветанов: При необходимост.
Водещ: Те са изключително държавна собственост.
Симеон Симеонов: Определено. Начините за въздействие са няколко. Единият е принуда – административна и друга подобна.
Водещ: Благодаря ти, Гери. Оставям ви в тежката ситуация, която сте там. Защото наистина е страшно положението. Станахте буквално снежни човеци докато продължи това интервю. Лек ден на министър Цветанов и на ген. Симеонов. Очевидно ситуацията е много тежка. Да продължим по ред на географската карта на България. Говорихме за североизтока.
Лиляна Павлова: Сега може би за югоизтока. Снегът, снегонавяванията вървят надолу. Така че очакваме днес и в Бургаска област също да бъде по-сложна обстановката. Въпреки всичко там пътищата са почистени и са проходими, обработени, както вече беше споменато пътят Стара Загора – Нова Загора е затворен. Там имаме коли. Хората се обезпечени. Извадени са, които са дали съгласието си да излязат от колите, защото много често се случва хората да не искат да напуснат колите си. Има възможност...
Водещ: Да ги оставят на пътя и някъде да отидат...
Лиляна Павлова: Да ги оставят на пътя, да бъдат транспортирани. Те не винаги са съгласни. Това, разбира се, е тяхно право. Например вчера беше затворен пътят Дупница – Самоков, хората оставиха колите си и бяха транспортирано. Всичко е под контрол. Сега вече, когато имаме доста по-спокойна обстановка, те можаха да се върнат да си вземат автомобилите.
Водещ: В течение ли сте с тази история с язовир Иваново, кореспонденцията, която е текла, кметът, който е писал писма?
Лиляна Павлова: Не съм в детайли. Не бих искала да коментирам без да съм видяла документи, защото все пак трябва да коментираме върху документи. Но това, което виждам като цяло е, че всъщност тук има два глобални проблема. Първо,, че няма единен орган, както имаме ДНСК, когато имаме незаконно строителство, ДНСК влиза и премахва незаконното строителство, сега язовири и каскади трябва да бъдат ДНСК в...
Водещ: Как е възможно частник, той е рендатор, язовирът не е негов, той е публично-държавна собственост, язовири не могат да се продават в България, как може да няма сила да го принуди да изпусне водата?
Лиляна Павлова: Така е. Винаги има възможност чрез административни мерки и санкции това да бъде направено. И това ще бъде направено. Аз мисля, че вие чухте, че има готовност да бъде направено.
Водещ: В закона е пропуснато това да бъде направено.
Лиляна Павлова: Знаете ли – има една наредба. Тя се води наредба 13 от 2004 година. Тя е наредба от четирима министри. Колективната безотговорност мисля, че доведе до това.
Водещ: Колективната отговорност е равна на безотговорност всъщност.
Лиляна Павлова: Да. Това е причината. Имаме една наредба, която много ясно регламентира собственика. В конкретния случай това е общината. И този, който два петгодишно трябва да прави преглед, на основата на доклада да предприема действия. Така че то е ясно чия е вината. Винаги собственикът е този. Дали под аренда или не, важно е какво е заложено в договора...
Водещ: Като няма кой да го контролира, собственикът си прави каквото си иска.
Лиляна Павлова: Абсолютно.
Водещ: Стигат ли ви снегорините?
Лиляна Павлова: В момента имаме около 1100 снегорина, които са по пътищата на страната. Навсякъде разположени. До този момент те са достатъчни. Разбира се, случва се, счупва се, част от тях да по-стари. Но за момента те са достатъчни.
Водещ: Помощ ще искаме ли от ЕС?
Лиляна Павлова: Специално за снегопочистването не. Напротив, с нашата техника, с която разполагаме, предоставяме помощ и на СО и на всички общини, които имат нужда и се обадят за действие в бедстващите случаи. На този етап се справяме. Разбира се, фирмите си помагат. Това също е много важно. Екипите по места работят. Мисля,. Че ситуацията е овладяна. Помощ ще поискаме по отношение на бедствието. Вие знаете имаме право да алармираме...
Водещ: Да. Над 220 млн., ако са загубите, можем да искаме помощ от фонда.
Лиляна Павлова: Да. 0,6% от БВП трябва да е общият размер на щетите, за да може 50% от тях да бъдат заплатени.
Водещ: Само да видим положението в Свиленград. Слава Богу, че ТВ7 е разположила камери на всички мразовити точки на страната, за да виждате какво става в реално време в цялата страна. Ива Николова се намира в Свиленград, както разбираме. Добро утро, Ива. Виждаме, че около тебе е виелица страховита. Какво е положението?
Репортер: Ти го каза сам, страховито е положението тук. Силен вятър, много сняг, много преспи. Хората са застрашени. На места са замръзнали, където водата все още достига метър и половина, че и на горе. При нас сега е един г-н, който ще ни разкаже как неговите животни са се отзовали под водата и какво се случва сега с тях.
„Всичко е издавено. Няма нищо живо. То стана всичко за секунди. Аз бях да запушваме дигата да не залее махалата. Тя от задния край тръгна водата. Отидох да видя какво става. Водата тръгна”.
Колко животни, какво гледате?
„Аз имам и крави, но кравите успях да ги изкарам. Само успях да ги отвържа. Да ги пусна, да излязат навън”.
Какво друго се издави?
„Кокошките се издавиха. Прасета, зайчета. Всичко, каквото имах”.
Вие днес стигнахте ли до животните?
„Аз още вчера стигнах. Но нямаше нищо живо. Всичко каквото има, водата го е изкарала”.
Ако обърнем това в пари, каква е цената на животните, които сте изгубили?
„Да ти кажа – едните ми кокошки са доста скъпички. Много”.
„Какво ще правите сега след това бедствие?
„Какво да ти кажа? Ад. Не знам. Какво може да се направи според вас? Не знам”.
Казахте, че дигата тук се е скъсала преди няколко години и не е направена добре. Това се носи из квартала.
„да ти кажа – правиха я. Но нали ти казах – всичкото е от тези бостанджии, дето са разкопали да слагат техните тръби. И от там е станала цялата работа. Тръгнала е...”.
Водещ: Какви са тези бостанджии, които гледат бостани с дини ли, да ги поят?
Репортер: Кои са тези бостанджии, които гледат, какво гледат?
„Не мога да ти кажа. Бостани гледат. Дини. Не знам как да кажа”.
Водещ: И подбиват дигата на язовира да не капе, за да си поливат незаконно.
Репортер: Да. Те са ги пробили, за да може да изтича водата да се полива.
„За да може да си сложат техните тръби да отива тръбата...”.
Да се полива.
„Да. Да си поливат”.
Колко са тези бостани? Колко декара или...?
„Да ти кажа – сигурно са много. По принцип си е по 30-40 декара бостани”.
Водещ: Иве, благодаря ти. Положението е съчетана колективна безотговорност. Типичен български манталитет. Да откраднеш водата, защото тези явно крадат вода от там, за да не плащат на ВиК или на държавата. Пълно безобразие. Остани там. Поне вода няма сега при тази снежна виелица. Като се стопи снегът, тогава ще му мислим. Аз мисля, че вие отговаряте за ВиК съоръженията, така ли е?
Лиляна Павлова: Отговаряме за Вик съоръженията там, където те са държавна собственост, където са големите ВиК...
Водещ: Тези бостанджии какво правят – крадат вода от...?
Лиляна Павлова: Тук по скоро говорим за проблема с напояването. Защото някога на територията на цялата страна имаше напоителни системи, когато тези напоителни системи дълги години не бяха поддържани, не бяха там, където трябва да бъдат рехабилитирани или подменяни, а останаха да изгният. Нормално е, че нямаме напоителни системи на основни терени. Бостаните на хората. Въпреки че това би следвало да е ангажимент на всеки собственик.
Водещ: Тези случай като този човек в Свиленград, ще бъдат ли описвани от държавата случай по случай като се иска помощ от ЕС? Защото това също може да отиде към тези пари, които ние сме изгубили като държава – зайчета, кокошки, са десетки хиляди левове.
Лиляна Павлова: Министърът на земеделието разпореди именно това. Да се мине във всяко едно стопанство. Да се опише. Преди всичко тези животни трябва да бъдат изнесени. Да бъдат закарани в екарисаж. Щетите да бъдат описани, за да можем да направим цялостната оценка. Именно за това се обърнахме и към европейската служба по Гражданска защита. Те да се включат в оценката, за да може тя да е обективна. Да не може някой да каже „вие едва ли не, не изчислихте правилно”.
Водещ: Под контрол ли са язовирите в Източна България? След малко ще покажем язовирите в Кърджалийско. Там преливат. Водата е спряла. Какво е положението?
Лиляна Павлова: Големите язовири са под контрол, тъй като получаваме регулярна информация. Големите язовири, които се ползват най-вече за водоснабдяване, те са изпуснати и са в добро състояние. Микроязовирите остават да са тези, които са критични. В големите, към настоящия момент нямаме информация да има някой, който е критичен. Имаше такива, които преливат, но това беше контролирано изпускане или контролирано преливане. Така че не е...
Водещ: Благодаря ви за това гостуване. Последен въпрос, как ще мине днешният ви ден или прореден ден на национално бедствие, снежно?
Лиляна Павлова: Днешният ден, искрената ми благодарност към всички екипи на „Пътната агенция”, всички работят на 24-часов режим. Ще продължим заедно да разполагаме, да се движат хората в критичните точки.

mrrb