Министър Караджов за НТВ: ПП са виновни за вкарването на държавата в безпътица

Министър Караджов за НТВ: ПП са виновни за вкарването на държавата в безпътица

31 юли 2022 | 18:46

Водещ: С политическа равносметка за отиващото си 47-о Народно събрание, както и с коментар на упреците на премиера Кирил Петков – в „На фокус“ е вицепремиерът и регионален министър в оставка Гроздан Караджов. Много дълго е цялото нещо за произнасяне, но още дни Ви делят от това титлите да паднат, тъй като отиваме на избори. И така, Гроздан Караджов – здравейте.

Гроздан Караджов: Здравейте на Вас и на Вашите зрители.

Водещ: Благодаря за това, че сте в студиото. Да започнем така: свърши ли шоуто или тепърва започва?

Гроздан Караджов: От моя гледна точка, шоу не е имало, защото в моя ресор имаше много тежки проблеми. Още от първия ден…

Водещ: Игра на думи е, разбира се, с шоуто.

Гроздан Караджов: Ако трябва да се опитам да продължа Вашата мисъл, ще използвам фразата на Фреди Меркюри „Шоуто трябва да продължи“, защото политиката трябва да продължи. Политиката е това, което решава сериозните проблеми на хората.

Водещ: Как? Отиваме на избори.

Гроздан Караджов: Отиваме на избори, това е очевидно и доколкото мога да прогнозирам, мисля, че след вторник ще паднат и титлите, така че ще можем да се заявим вече пред гражданите без тях.

Водещ: Кой според Вас вкара държавата в безпътица – и метафорично, и буквално Ви питам?

Гроздан Караджов: Вината я носят централната организация в тази коалиция и това е „Продължаваме промяната“. Ако си спомняте, а Вие много добре си спомняте, че договорите за коалиционно споразумение са всъщност три договора, като всяка една от трите по-малки партии има договор с „Продължаваме промяната“. Те отговаряха за коалиционните отношения, за коалиционния сговор ако щете и за това как се реализират политиките, които на коалиционно ниво – знаете, че правителството нямаше програма до последно, бяха написани т.нар. преговори в мола. И там, където се счупиха… Моето мнение е много ясно, аз съм го казвал многократно – счупи се така да се каже колата в момента, в който „Продължаваме промяната“ започна да се налага за почти всяко решение, което искаше да се вземе, без да подхожда коалиционно и без да цени мнението на по-малкия партньор. Сега, когато това преди месец и половина го казахме и казахме, че това е причината, поради която повече не искаме да си сътрудничим с „Продължаваме промяната“ и излизаме от коалицията, това беше посрещнато с меко казано недоверие – „А, вие се скарахте заради пари“. Но това нещо беше казано от „Демократична България“, а онзи ден в „Панорама“ го каза и Корнелия Нинова – ние разбирахме за някои решения от медиите. Вие научавахте преди нас какво се е случило, без това да е обсъдено на Коалиционен съвет.

Водещ: Вървят действително между вас остри, много остри престрелки.

Гроздан Караджов: Да, да.

Водещ: Те продължават, не спират. В тоя ред на мисли, Вие намирате ли вина във вашата политическа сила, във вашите действия под някаква форма?

Гроздан Караджов: Не. През цялото време се търсеше споразумение по всеки един от въпросите. Аз мога да говоря повече за моето министерство, защото…

Водещ: Добре, във Вашето министерство намирате ли?

Гроздан Караджов: Как се случваха нещата при мен? Почти всяко решение, да не кажа абсолютно всяко решение, а накрая дори и всяко плащане, както виждате, ставаше, след като го съгласувам с Кирил Петков и Асен Василев. Това е факт и това има много свидетели на това как сме ходили с готовата документация да търсим съвместно решение. След това обаче те по някакъв странен начин не искат да носят отговорност за тези общи консенсусни решения и излизат по медиите, както при вас оня ден са излезли, и се изливат едни обвинения. Ако един човек не се е научил, ако една политическа формация не се е научила да носи отговорност за взетите решения, то те нямат място в управлението на страната. Ти нищо не можеш да управляваш без да носиш отговорност.

Водещ: Да припомним тези обвинения, за да коментирате.

Гроздан Караджов: Да.

Кирил Петков: Само за два дни Гроздан Караджов отиде на почивка и веднага заместник-министърът, към който ние имаме голямо уважение, заедно с Министерство на финансите направиха така, че 500 милиона да бъдат потенциално дадени на 194 общини, или 73% от всички общини, или 86% от всички хора.

Водещ: Т.е. какво, Гроздан Караджов, като го няма, върви работата, като е там…

Кирил Петков: Страшно бързо. Беше направо едно облекчение.

Водещ: А като е там не върви, така ли?

Кирил Петков: Ами ето, сега пак, върна се от почивка в сряда и сега – не знам защо, пак се казва, че тези 194 общини трябва да се преработват, не било добре.

Водещ: Работата върви бързо, казва премиерът, когато Ви няма, когато сте в почивка. Как ще отговорите?

Гроздан Караджов: Същият проблем – това е негов заместник-министър, който той си назначи в МРРБ, и понеже наистина два дни бях в отпуска, изведнъж се оказа, че за три дена събрали в Министерството на финансите нови проекти на общините, които всъщност са кандидатстване за финансиране. Ето това вече е едно абсолютно присвояване на моя идея и на мой принос, по която работехме с Националното сдружение на общините в Република България още от февруари. През месец април със своя нарочна заповед аз съм пренасочил средства от АПИ за общински проекти в размер на 418 милиона лева и изведнъж тук се излиза по този инфантилен начин, да се лъже „Ами аз тук за два дена го реших този проблем“. Разбирате ли, това е толкова непочтено и толкова антикоалиционно, че е абсолютен пример за това как се работеше през цялото…

Водещ: То антикоалиционно… Тя вече беше счупена два пъти тая коалиция, този коментар миналата седмица.

Гроздан Караджов: Да, но то така се работеше през цялото време, така се работеше през цялото време. Отиваме, съгласуваме неща, след  което те изведнъж казват „Ами не, ние не искаме да носим отговорност за това“.

Водещ: Премиерът в оставка също така тогава твърдеше, че нито Македония, нито записът са истинските причини за бламирането на правителството от ваша страна. За принципи ли говорим или за пари? Да се уточним.

Гроздан Караджов: Тези, които говорят за пари, са „Продължаваме промяната“ и лично Кирил Петков. Едва последните седмици излязоха някои материали в медиите, които всъщност ми отвориха очите за какво става дума. Хората, които говорят за пари, са точно Кирил Петков и една групичка около него. И какво се оказва? Още през 2021 г., през месец септември, те предлагат на Народното събрание като служебни министри, предлагат на Народното събрание да се изплатят 1,3 милиарда лева на същите тези фирми, за които сега твърдят, че са крадливите фирми или мафията. И там в предложеното решение няма нито един механизъм за контрол, няма нито една междуведомствена комисия, няма парламентарен контрол – нещо, което аз направих, ако си спомняте, през април месец и през май. Т.е. още тогава има един корупционен замисъл в зародиша на „Продължаваме промяната“. И те продължават да преследват тези милиарди през цялото време, защото във всеки един от механизмите те търсят техните хора да са мнозинство и от тях да зависи решението кой да ги разплаща.

Водещ: Два примера искам да Ви дам.

Гроздан Караджов: Да.

Водещ: Два примера, свързани с пари действително – те бяха дадени от премиера. Спряна ли е поръчка за 1,5 милиарда за пътя Русе – Велико Търново?

Гроздан Караджов: Не е спрян, не е спряна. Това отново е една лъжа. Като аз – много хубаво го казахте…

Водещ: Това е обаче, знаете ли – премиер казва едно, вицепремиер казва друго.

Гроздан Караджов: Въпросът е обаче документите какво казват, защото когато документите казват, че едно нещо е истина…

Водещ: Какво казват?

Гроздан Караджов: … другото е лъжа. Документите казват, че тази поръчка е проведена през 2020 г., декември месец. Тогава е обявена, в началото на 2021 г. са подадени оферти. И тя стоя 1 година така без да бъде отворена. На 12 май пред свидетели четирима министри, извинявам се – трима министри – аз, Бойко Рашков, Асен Василев и премиерът, в неговия кабинет решихме единодушно да се отворят и финансовите предложения, защото техническите бяха престояли вече цяла година. Те много добре знаеха кои са фирмите. И моят въпрос беше изричен. Това са същите тези фирми, които са взели големите аванси по АМ „Хемус“, по ин хаус договорите. Съгласни ли сте да отваряме финансовите предложения или още утре да я прекратявам? Не, отваряме ги, казаха. Абсолютно сме единодушни.

Водещ: А защо финансовата инспекция проверява обаче?

Гроздан Караджов: Защото според мен са некомпетентни. Тя какво да проверява – няма договор, няма плащане, няма нищо. Какво има да проверява?

Водещ: Това, което излезе там е, че всъщност фирмите, на които се възлагат поръчките са…

Гроздан Караджов: Некомпетентност. Имало свързани лица.

Водещ: Били са 55% по-високи офертите. Какво може да кажете, от прогнозната цена. И тук ще Ви дам пример – значи, за Русе-Бяла съм си извадила, прогнозната цена е била 530 милиона лева, класираната на първо място фирма е предложила 870 милиона. Това са с над 300 милиона повече.

Гроздан Караджов: Точно така. И затова не е сключен договор. Разбирате ли? Когато ние се съгласяваме да отворим финансовата оферта, ние не знаем какво ще намерим вътре.

Водещ: Т.е. и Вие сте против, така ли?

Гроздан Караджов: Точно така. Затова не е сключен договорът. Защото е по-скъпо. Няма планиран бюджет за толкова много.

Водещ: Тогава с кое се различавате, извинявайте, с казаното от премиера?

Гроздан Караджов: В това, че той използва това нещо като фалшив повод, за да бъда обвинен. И това не прилича на министър-председател. Това е противодържавно. Това е начин, по който се злепоставя държавата и държавните институции като цяло. Никога не съм искал, напротив, след като се отвориха офертите, има 18-19 души на оперативката в следващия понеделник – им казах – офертите са много скъпи, такива оферти досега не сме имали. Следователно това нещо няма да се сключват договори. И остана на този етап.

Водещ: Така или иначе в момента действително хвърляте…

Гроздан Караджов: А това нещо наистина беше действително използвано тук във Вашето студио, за да едва ли не да се създават фалшиви такива обвинения.

Водещ: Пътният бранш излезе на протест. Вие подкрепяте ли ги? Какво мислите за този протест? Той беше спрян сега докато бъде назначено служебно правителство, за да си отправят към тях исканията.

Гроздан Караджов: Пътният бранш излезе на протест, защото…

Водещ: А преди време Вие протестирахте с тях.

Гроздан Караджов: С превозвачите протестирах, това е друго. Тук са пътните строители. Те са съвсем отделно нещо. Превозвачите протестираха, защото нямаше кой да ремонтира. А нямаше кой да ремонтира, защото предложеното решение в НС тогава беше блокирано пак с някакви обвинения за корупция. Защо спомняте ли си? Защото зациклиха преговорите за гуверньор на БНБ. И те наказаха мен пак с ей такива нелепи обвинения. О, тук тези фирми крадци, той Караджов иска да им плаща и т.н. Не, беше, защото нямаше кой да запълни една дупка. И Караджов не можеше да спи от притеснение. Заради това беше.

Водещ: Сега подкрепяте ли ги тези?

Гроздан Караджов: Сега новите са резултат отново от безотговорното поведение на Кирил Петков. Срещу какво се обявяват фирмите? Първо, срещу срока 1 септември, който еднолично Кирил Петков заложи в проекта на решение на НС. Защо ли? Защото каза, ако стане нещо и не сме ние в правителството, нека да ги блокираме.

Водещ: Т.е. Вие ги подкрепяте тези, които в момента протестират? Или не?

Гроздан Караджов: Аз ги подкрепям в това, че такива нелепи условия в решението на НС не трябваше да има. А те са две. Агенцията да може да сключи договори с фирмите по предишните им договори до 30 септември. Моето предложение, няма как да не си подкрепям моето предложение, беше до сключване на договор след процедура по ЗОП. Второто, което и това беше казано – нека, ако ще има следващо правителство, да може да ги блокираме. Това са приказките на Кирил Петков. Абсолютно детински, абсолютно нарушаващи принципите на държавността.  Второто условие, срещу което те протестират е още по-драстично. Да сложим такъв контрол пред НС, че ако случайно има служебен кабинет, то президентът да не може през служебния кабинет да ги харчи тези пари. Това е още по-детинско, още по-инфантилно. Нали разбирате, че срещу такива приказки, ако изобщо е останал някой да вярва на Кирил Петков и на обкръжаващите го…

Водещ: Добре. Този проблем как ще бъде решен при положение, че сега няма парламент?

Гроздан Караджов: Без парламент не може да бъде решен. На 30 септември ще настане катастрофа, чиято причина, за да има тази клауза, се казва Кирил Петков.

Водещ:  Т.е., ако от октомври се счупи стъкло на пътя, има ли кой да го измете?

Гроздан Караджов: Аз получавам сводките денонощно. Има обърната кола, обърнат тир, катастрофирал, тези коли се извличат точно от тези фирми, почиства се маслото, горивото, което се е разляло. Всичко, което се върши на пътя, се върши от фирми, които са наети по такива договори. И след 30 септември няма кой да го направи.

Водещ: Т.е. служебното правителство ще трябва да решава този казус?

Гроздан Караджов: То е в капан. И в момента се опитват да прехвърлят, как се казва, от болната глава на здравата глава проблема.

Водещ: Нещо, което казахте и искам да видя дали ще го продължите, твърдите, че има брокер близък до властта, който се опитва да контролира поръчките с пътищата. Кой е той?

Гроздан Караджов: Абсолютно. 2021 г. Ви казвам, аз казвам, че има такива брокери, за които излязоха…

Водещ: Тук казахте конкретно обаче, за определен човек, кой е той?

Гроздан Караджов: Не е за определен човек. Излязоха няколко статии, в които има записани писмени показания на хора, директори и собственици на пътно-строителни фирми, от които са били поискани договори…

Водещ: Да, но казахте, че това е човек от съдебната система, около когото е имало скандал.

Гроздан Караджов: Това не съм казвал аз.

Водещ: Не са Ваши думи?

Гроздан Караджов: Не, не са мои думи. Това са, това е пък съвсем отделно, но това не са мои думи.

Водещ: Добре.

Гроздан Караджов: Абсолютно сигурно, да. Знам какво казвам и което го твърдя, го твърдя. Истина е, че сериозно бизнес интереси около върхушката на Продължаваме промяната стоят зад всички тези фалшиви контролни механизми с цел да контролират на кого да се плаща и по колко да се плаща. Неслучайна е и заповедта на премиера, че минават през него всички плащания над 900 хиляди на АПИ. Вие чували ли сте в някоя държава или някое друго министерство премиерът да иска да контролира плащанията на пътната им агенцията? Това не е ли корупционно, според Вас?

Водещ: Това, което аз виждам е този сблъсък, който е остър, сериозен и отиваме на избори. Кажете ми, какво очаквате да се случи…

Гроздан Караджов: Не, Вие ме питахте дали има корупция. Аз смятам, че има корупция и че една сериозна проверка, едно сериозно разследване ще докаже и кой е брокерът и в чий кръг и кои назначени от премиера хора са били свързани с такова брокерство и с такива корупционни практики. В доказателство на това ще Ви оставя тази таблица, което ако можете я покажете на Вашите колеги, това са всички плащания, които АПИ е направила за пътищата.

Водещ: Какво показва тази таблица?

Гроздан Караджов: Показва, покажете я на камерата. Аз ще я обясня. В жълтия маркер съм показал плащанията, които са направени по решението на НС. Т.е. минали сме през залата на НС. В следващата, показва че няма нищо извън решенията на НС, зимното и аварийното  поддържане и стари договори, които сме имали за основен ремонт. Това означава, че нито една поръчка не е успяла да стигне до края си и нито един облагодетелстван от мен или от моя екип няма.

Водещ: Добре. На финала да Ви питам, заслужаваше ли си политическата цена, сега на тези избори социолозите ви дават общо-взето резултати под черта, т.е. че няма да влезете в следващото НС?

Гроздан Караджов: Първо, аз не съм член на ИТН, но съм видял само подкрепа и много сериозен и морална помощ от тяхна страна. Съответно аз ще отговоря по същия начин  и ако има желание от тяхна страна да помагам и по какъвто начин преценят, ще им помагам в изборната кампания. Те са изключително чувствителни хора на тема справедливост. И когато справедливостта бъде нарушена, когато единият от партньорите започне да действа като първо качество, гледащ на всички останали като на второ и трето качество хора, те се бунтуват. И аз ги подкрепям в това. Така че, смятам че хората много добре виждат това нещо и че така да се каже, тези прогнози за тяхната политическа смърт са силно преувеличени.

Водещ:  Добре. Благодаря ви. Гроздан Караджов, гост във „На фокус“.

 

Цялото интервю на вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов може да видите на интернет страницата на Нова телевизия.