Министър Лиляна Павлова за това как се справиха институциите със снежната блокада в предаването „Здравей, България!” на Нова телевизия

Министър Лиляна Павлова за това как се справиха институциите със снежната блокада в предаването „Здравей, Бълг

27 януари 2012 | 13:14

Водещ: Каква е ситуацията в няколко точки в държавата. Вчера Христо Калоферов тръгна за Русе. Обаче не можа съвсем да стигне до Русе. Първо го включваме него, за да разберем до къде е стигнал. Добро утро.

Репортер: Добро утро. Всъщност ние сме там, където ни завари нощта. Това е на 56 км от Бяла и на 108 км от Русе, село Българене. Както виждате пътят е хлъзгав, заснежен и заледен. Изключително хлъзгава е пътната настилка. От около час и двайсетина минути сме тук. Снегорини или опесъчаваща машина не сме виждали. Но може да започнат да минават скоро. Минус девет градуса е температурата. Снегът спя да вали в средата на нощта, за да не натрупа толкова много, че да не можем да тръгнем обратно към София, което смятаме да направим малко по-късно.

Водещ: Приключението няма да завърши в Русе, така ли?

Репортер: Не, за съжаление не. Трябва да се прибира утре за работа и всичко да е наред. В страната 10 общини са в бедствено положение, както разбрахте. 121 населени места са без ток заради обявения код „червено” остава забраната за движението на тежкотоварни автомобили над 10 тона в цялата страна. Именно от там идва проблемът по пътя София – Русе. Докато пътувахме по магистралата, тези ТИР-ове бяха спрени в аварийната лента и не пречеха на движението. За съжаление по първокласния път след магистралата голяма част от спрените ТИР-ове застъпват пътното платно и има стеснени участъци. Шофьорите да бъдат особено внимателни в района на Луковит.

Водещ: Добре, мисля че горе-долу добихме представа.

Репортер: Оттук тръгваме обратно за София.

Водещ: Благодаря ти за включването. Успешно прибиране.

Водещ: Може ли да се стигне до Русе, г-жо Павлова?

Лиляна Павлова: До Русе, след малко ще започнат машините да почистват, тътй като вие знаете Русе беше вчера най-критичният регион – Русе и Разград. И остана да е такъв. Все още е трудно проходим. Разбира се, с вериги е проходим.

Водещ: Добре. Да включим сега Йовка Драганова от Велико Търново. Добро утро. Каква е ситуацията?

Репортер: Добро утро. Не съм предполагала, че красотата може да предизвика толкова проблеми и тревоги. Тази приказка около мен е съпроводена от минус десет градуса. И повярвай ми, трудно поемам дъх от студ. Така че хората, които нямат неотложна работа по-добре да не излизат, ако излизат задължително топли дрехи, добре заредени автомобили и задължително вериги за някои части на страната. Иначе във Великотърновска област пътищата от републиканската пътна мрежа са изчистени почти до асфалт и опесъчени. Отпадна ограничението за движение в прохода Хаинбоаз. Остава ограничението за забрана за движение за автомобили над 10 тона. Нямаме населени места без ток и вода, няма бедстващи хора. Има блокирани хора в хижа „Чумер”. Това е в Еленския балкан. Осем души, сред тях и едно дете. Вчера им е било предложени да бъдат извозени с тежкотоварни автомобили. Те са отказали. И са предпочели да се придвижат със собствените си автомобили. Това най-вероятно може би ще стане днес, тъй като към тях ще потеглят снегопочистващи машини от Сливен днес по обяд. Три общини са в дървена ваканция във Великотърновска област. За един ден учениците няма да ходят на училище в общините Велико Търново, Полски тръмбеш, Горна Оряховица. Тази мярка е наложена заради пътуващите ученици в общините. Такава е ситуацията към момента в областта. Надявам се да не се влошава. Снегът тук спря към 03.00 часа.

Водещ: Да благодарим на Йовка Драганова, която се включи от Велико Търново. Снегът вече е спрял да вали там. Варна – на телефона включвам Искра Урумова. Не, първо Добрич, след което Варна. Добрич – Мария Добрева. Добро утро.

Репортер: Добро утро. В Добрич второ денонощие продължава бурния вятър като поривите на моменти достигат до 18 метра в секунда. Обилната снежна покривка принуди областно пътно управление да затвори всички републикански пътища в областта. Единствено продължава да се почиства пътят Добрич – Балчик, през Златни пясъци за Варна. Хубавото е, че няма селища без ток. Освен четири в община Каварна и две в Добричка и Генерал Тошево. Заради усложнената зимна обстановка са преустановени учебните занятия в шест от общините на областта. Ще учат само учениците в Добрич и в Каварна. А ТИР-овете към границата Генерал Тошево – Кардам се спират на специална площадка в община Генерал Тошево, за да не усложняват сложната и без това пътна обстановка. Много силен вятър, с много навявания. Намалена видимост. Температурата в момента в Добрич е минус 17 градуса, като максималната обещават да бъде минус четири градуса. Няма бедстващи хора. Всички закъсали автомобили по пътищата са били изтеглени снощи. И препоръката е да не се пътува, ако не се налага.

Водещ: Добре, Мария Добрева – Добрич. Цеца Алексова от Бургас. Добро утро.

Репортер: Добро утро. Започвам с добрата новина от Бургаския регион – няма населени места без ток и вода. В почти цялата област спря да вали. Но минусовите температури и снегонавяваноят6а обаче създават затруднения за движения и почистване на пътищата. Около 02.00 часа водач на автобус, пътуващ от Варна за Турция, с 40 пътници не се е съобразил със забраната. Преодолял загражденията и влязъл в прохода Слънчев бряг – Обзор, който е затворен за снощи. Закъсал в района на село Баня. Заради него са блокирани още десетки автомобили. Изпратени са два снегорина, също са закъсали заради огромните преспи. Допълнително към мястото на инцидента са изпратени две много тежки машини, които по последна информация вече са на мястото и работят по освобождаването на автобуса. Закъсали автомобили има и в района на Дюлинския проход. От 06.00 часа е отворен пътя Созопол – Приморско, след като придошлите вчера води на река Ропотамо се прибраха в коритото си. Затворен за движение продължава да бъде участъкът Венец – Карнобат заради преспите и силния вятър. От снощи там има струпани много автомобили, които очакват да продължат за София.

Водещ: Добре. Благодаря ти. Ориентирахме се и за Бургас. Искра Урумова от Варна. И да продължим интервюто с министър Лиляна Павлова. Добро утро.

Репортер: Добро утро. Снежна блокада. Силен вятър. И температури от минус 12 до минус 8 градуса. Такава е ситуацията във Варна. Без ток са някои от селата в района на морския град. А жителите им се оплакват, че не могат да се свържат с дежурните телефони на ЕОН да съобщят за авариите. Засега няма данни за тежко пострадали или бедстващи в снеговете хора. В 02.00 часа от „Гражданска защита” са извеждали закъсали автомобили от автомагистрала „Хемус”. Около 04.00 часа са помагали на микробус и на няколко коли, заседнали между Нови пазар и Ветрино. Линейка без пациент е закъсала в района на Суворово. Но екипите са успели да се приютят на място. „Гражданска защита” не е стигнала до линейката. В момента се работи по сигнал за закъсала линейка в Провадия. Затворена за движение е автомагистрала „Хемус”. Както и направленията Варна – Бургас, Варна – Добрич. Остава в сила и забраната за движение по пътя от местността Баир баши до село Кичево.

Водещ: Добре. Благодаря. Ориентирахме се. Продължаваме с разговора с Лиляна Павлова. Здравейте. Да допълните. Първо, автобусът, който не е спазил...

Лиляна Павлова: Здравейте. Може ли да започнем от общата обстановка каква е като цяло в страната.

Водещ: Кажете.

Лиляна Павлова: Продължава да бъде сериозна от гледна точка на климатичните условия, тъй като продължават снеговалежи и снегонавявания. И всъщност температурите за съжаление падат много сериозно надолу – минус 7, минус 9, минус 14, минус 15 на места, което допълнително усложнява обстановката от гледна точка на невъзможността вече да използваме нормалните материали, с които обработваме и третираме пътищата. Минаваме на много по-тежки химикали от типа на магнезий.

Водещ: Има ли толкова ниски температури, които да направят невъзможна работата ви, и толкова силен сняг, който като завали да направи, така че вие нищо да не можете да направите? Да вдигнете ръце и да кажете „спираме”.

Лиляна Павлова: Не. Ние ръце няма да вдигнем.

Водещ: Да изчакаме да отмине лошото време.

Лиляна Павлова: Тук по скоро говорим, че снегонавяванията за секунди натрупват много сериозни снежни маси, които са метър, метър и половина. Тогава, всъщност първо не можем да обработваме пътя с нищо, защото няма ефект. Толкова надълбоко химикалите не могат да минат. А и снегопочистването не е толкова ефективно, тъй като то за секунди се навява. Да кажем общата ситуация в страната и по региони.

Водещ: Накратко. Това, което казаха нашите кореспонденти,, след това минаваме към регионите. Бургас беше автобусът, който не е спрял.

Лиляна Павлова: В Бургас имаме автобус, който не е спазил ограниченията, и навлезе в затворения проход. Там, естествено...

Водещ: В този автобус има хора?

Лиляна Павлова: В този автобус има хора. Изпратихме два снегорина, които да го издърпат. Те също имаха проблем с преминаването.

Водещ: Издърпан ли е?

Лиляна Павлова: Пак казвам, тъй като проходът беше затворен и не е изчистено, вече има две тежки машини, които го дърпат, така че няма проблем.

Водещ: Хората къде са, знаете ли?

Лиляна Павлова: Хората са там. Хората са на сигурно място. Говорих с „Гражданска защита” и ме увериха, че няма проблем.

Водещ: Варна – преди малко каза Искра, автомобили, които са на пътя.

Лиляна Павлова: Във Варна беше обстановката изключително критична от снощи. Аз лично говорих с хората и с пътуващите по всякакви начини, за да успокоим ситуацията. Нормално е да има паника, защото те казаха, че за секунда ги затрупва от навяванията. Слава Богу, ние походихме с машини и със снегорини и пот двете страни, тъй като това беше на магистралата преди Варна. Походихме със снегорини от двете страни, включително и на платното за обратна посока, така че, за да можем във всеки един момент, във всички посоки да имаме гъвкавост.

Водещ: Какво се прави в тази ситуация, министър Павлова? Попада човек в тази ситуация. Обажда се на 112.

Лиляна Павлова: На 112 или на телефоните на АПИ. Ние приемахме и от там съобщения.
Водещ: И реагирате веднага.

Лиляна Павлова: Реагирахме. Изпратихме машини от всички страни. „Гражданска защита” също се включи много активно и съвместено успяхме. Предложихме на хората да оставят колите си и да бъдат изведени. Те отказаха. Предпочетоха да остана в колите си, което е разбираемо. Но всички, най-късно 02.00 часа целият трафик беше изтеглен. Магистралата в този участък, от Варна до Шумен остава затворена. Лошото е, че остава затворен и обходният път, който е дублиращият на магистралата, тъй като там навяванията са много сериозни. И не искаме да рискуваме живота, тъй като пътуващите могат да загубят трасето на пътя.

Водещ: Този път оставки няма да има? Доволна сте от начина, по който работи АПИ, въобще по който се координира работата?

Лиляна Павлова: Категорично няма проблем. Аз вече освободих ръководителя на Областно пътно управление – Варна миналата седмица. Така че там нещата са под контрол.

Водещ: То не пречи и новият да се издъни, нали така?

Лиляна Павлова: Новият държи фронта усилено. Със сериозна координация на действие.

Водещ: Дайте сега обобщена информация. Кои са основните пътища, които са затворени и хората трябва да знаят „не тръгвайте от там”? Макар че по принцип, не тръгвайте, защото е лошо времето, призивът.

Лиляна Павлова: Разбира се. Остава призивът и апелът към всички хора, които днес не се налага да почива задължително, разбира се, да не пътуват. Остава забраната и за тежкотоварният трафик на територията на цялата страна над 10 тона. Като цяло пътищата са проходими при зимни условия. Извън участъка, за който говорихме, от Варна до Шумен всички останали магистрали са изчистени и са проходими при зимни условия. Включително на Прохода на републиката, „Хаинбоаз” отпадна ограничението за вериги. Останалите проходи са отворени. Проходими са, но с вериги.

Водещ: Там, където преди имаше проблем, при предишния снеговалеж, тунелите?

Лиляна Павлова: Сега нямаме проблем. И Витиня е отворена, и Петрохан е отворен, Прохода на републиката, Рижкият проход е отворен. Така че имаме осигурена възможност за трафика.

Водещ: Има ли като предишния път цели общини, които да са откъснато от света?

Лиляна Павлова: Не. Няма такъв случай в момента. Пак казвам, с изключение на територията на област Добрич остават затворени всички пътища, тъй като навяванията са много силни. Но Добрич не е загубил връзка със света, тъй като пътят през Балчик до Варна е отворен. Единствената връзка, която нито по основни автомагистрали, нито по алтернативния път е прекъсната, това е Варна – Умен. Всички останали населени места имат възможност за предвижване. Участъкът Нова Загора – Стара Загора, знаете, че вчера след Русе вторият изключително критичен регион, това беше Нова Загора поради птп-то, което се случи там, имахме над 100 коли в участъка Стара Загора – Нова Загора. Поетапно те бяха изведени. Този участък е затворен все още поради навяванията. Снегопочистващата техника вече го обработва. И се надявам, че до обяд ще можем да го отворим и него.

Водещ: Да минем по темата как работят снегопочистващите фирми. През примера, личния, който сте имали, случката, за която говорихме по-рано с колежката от „Медиапул”. В крайна сметка не винаги пускат луга, когато трябва да пускат, пестят материала.

Лиляна Павлова: Те не винаги пускат греблата. Във всички тези случай, които виждаме и идентифицираме, те няма да си получат и парите. За фалшиви...

Водещ: Ако аз видя тук на улицата снегорин, който е вдигнал греблото, обяснението обикновено е „греблата са вдигнати, защото пускаме химикали”.

Лиляна Павлова: Ама, ако и химикали не пускат, това е един празен...

Водещ: Какво видяхте вие?

Лиляна Павлова: Това, което аз видях и, което беше показано, снегоринът мина на 50 метра от краката ми. И беше с вдигнато гребло и не пускаше химикали. Именно за това аз тръгнах след него. Спрях го, за да го питам.

Водещ: Преследвахте го.

Лиляна Павлова: Абсолютно. За да го попитам той какво точно прави и какво очаква ние да направим. Ние, разбира се, не плащаме в тези ситуации.

Водещ: И какво ви обясни шофьорът ми е любопитно?

Лиляна Павлова: Обясни, че чисти. Но аз му казах, че очевидно имаме различна гледна точка за чистенето.

Водещ: А вие казахте ли коя сте?

Лиляна Павлова: Не знам дали ме е познал. Валеше и сняг. Няма значение. Не аз съм важната, а той да чисти.

Водещ: Добре. До къде спряхте? Разбрахте, че този автомобил не чисти, така ли?

Лиляна Павлова: Тази машина не чистеше.

Водещ: И какво?

Лиляна Павлова: Ние след това останахме да видим каква беше организацията на тази фирма, тъй като Пернишка област, бих казала от територията на цялата страна снегопочистващите фирми вчера си помагаха, работеха заедно. Не можем да правим извода от една фирма да правим извода за всички. Аз искам да благодаря на всички снегопочистващи фирми, защото те включително работеха заедно. Помогнаха си на места. Обменяха техника и екипи. Така че наистина да може да покрият цялата страна.

Водещ: Може ли на своя глава шофьорът да реши да не чисти?

Лиляна Павлова: Със сигурност.

Водещ: На своя глава. За какво са му тези химикали да си ги пести.

Лиляна Павлова: Категорично. Искам да ви кажа, че ние следим, аз лично в ситуационния център, където прекарвам повечето си време в последните два дни и, когато не съм на терен, както се казва, следим с джипиес системи и имаме джипиес на всички машини.

Водещ: Защо обикновеният шофьор да пести материалите, ако не му е казал шефът му, защо му е сам да го прави?

Лиляна Павлова: Искам да ви кажа, че ни се обадиха шефове на фирми да ни благодарят за тези случаи, които знаем, защото те също трябва да си контролират персонала. Има го и другият вариант.

Водещ: Искам да говорим принципно по договорите. Това, което стана след скандала в началото на годината, проблемът с преминаването по основните пътища. Излезе следната информация – договорите, които са сключени от настоящото правителство този път, не от предишното правителство, позволяват на фирмите да получават пари целогодишно за снегопочистване, дори през лятото, когато сме на плажа.

Лиляна Павлова: Не. Това е грешна интерпретация.

Водещ: Какво е, как се...

Лиляна Павлова: Първо договорите, тук разликата, която говорим с предишни договори за снегоподържане и снегопочистване е, че тук говорим за четиригодишни договори, за да можем да имаме по-дългосрочен период на планиране, а не всяка година да чакаме дали ще ни минат търговете. По отношение, ние имаме ангажимент като отговорна институция да кажем кога започва и кога свършва зимата. В момента, в който кажем, че зимата започна и те трябва да имат мобилизация, те получават по един коефициент, 0,6 пари за мобилизация, но не и за лятото. Ние лятото не обявяваме...

Водещ: Искам ясно да кажете – тези фирми получават ли 1 лв. през август месец, снегопочистващите?

Лиляна Павлова: Не. Те получават пари за стенд бай, тогава когато сме казали, на 1 или 15 ноември започва зимата...

Водещ: Започва зимата.

Лиляна Павлова: Мобилизирайте се. Бъдете в готовност. От този ден започват да получават средства за мобилизация и готовност за купуване на материали. През лятото не.

Водещ: Друг въпрос. Вярно ли е, че ангажиментът за почистване е не по време на снеговалежа, а след това?

Лиляна Павлова: Ние имаме специално разработени норми и технически правила. Те са аналогични на немските, тъй като сме ползвали немски опит за разработването им. За второкласната мрежа и третокласната трябва да свърши снегът и те тогава чак имат изискване да е на асфалтово. За магистралите, те трябва да почистват постоянно. Трябва да има една лента осигурена, която е почистена.

Водещ: Вярно е само за второкласните пътища.

Лиляна Павлова: Само за второкласните пътища. За магистралите, те трябва да имат една лента, осигурена. Като имаше случай, както имаше и вчера, предпочитаме да има сняг върху, който има пясък. Много по-лесно се поддържа такава настилка.

Водещ: Направени ли са проверки на фирмите за това, че те лъжат за наличната техника?

Лиляна Павлова: Абсолютно. Направихме проверки. И пернишката фирма е първата, която хванахме, че лъже.

Водещ: И какво направихте?

Лиляна Павлова: Защото тя след нас е сключила договор и с общината със същата техника.

Водещ: И преотдава на общината, получава пари...

Лиляна Павлова: Не, тя почиства със същата техника в общината, с която трябва да чисти нашите републикански пътища. Това няма да стане. Ние вече мобилизирахме формите от останалите фирми да почистват. Разбира се, няма да платим на тази фирма. Ще я санкционираме, освен че няма да й платим. И вървим към прекратяване на договора.

Водещ: Накратко това, което искате да кажете.

Лиляна Павлова: Дайте ми възможност да кажа накратко. Сдават, че прогнозата за времето се подобрява. Снеговалежът свърши.

Водещ: Минус 20 следващата седмица, четох тази сутрин.

Лиляна Павлова: Да. Говоря за снеговалежите. Имаме възможност само за вътрешния трафик. Да пуснем малко по-малко тежкотоварният трафик над 10 тона в Западна България, но само между областите, които посочим.

Водещ: Кога, от утре?

Лиляна Павлова: Но не и транзитният трафик. От днес ще имаме поетапна възможност. Ще обявим между кои области можем да позволим, за да може да има доставка, да кажем на материали или на каквото е необходимо, но само между определени области, но остава забраната за транзитния трафик.

Водещ: Докога, можете ли от сега да кажете или не?

Лиляна Павлова: Тя остава категорично докато не сме сигурни, че в Румъния ситуацията е стабилизирана и можем да осигурим нормална проходимост на транзитния трафик. Дотогава той ще остане забранен.

Водещ: Добре. Благодаря ви за този разговор.

Лиляна Павлова: Благодаря ви.

mrrb