Николай Нанков: Има сгради и общини, които са готови да стартират Националната кампания за енергийна ефективност на многофамилните жилища

Николай Нанков: Има сгради и общини, които са готови да стартират Националната кампания за енергийна ефективн

02 февруари 2015 | 10:19

Водеща: Англичаните казват: безплатен обяд няма. Дали това важи и за санирането? Николай Нанков е в нашето студио – зам.-министър на регионалното развитие. Добро утро.
Николай Нанков: Добро утро на вас и на вашите зрители.
Водеща: Първо да отговорим на един важен въпрос – има ли политическа кампания и ще ползвате ли санирането, така че да привлечете избиратели за местните избори? Това е една от основните критики към вас.
Николай Нанков:
 Не знам до колко основателна, обаче, тъй като програмата за саниране беше един от основните приоритети, предизборна, политическа партия ГЕРБ. като национално отговорна партия ние си спазваме и изпълняваме предизборните обещания и затова е една от основните наши политики, които стартирахме с началото на втория кабинет „Борисов“, а именно националната програма за енергийна ефективност. Повечето въпроси, които ми задават и по населени места хората, когато провеждаме и информационната компания. Тя стартира миналия четвъртък. Относно това дали ще има гарантиран институтски контрол от страна на собствениците? Да, предвидили сме подобна възможност, подобна хипотеза и задължаваме общините, общинските администрации с наши методически указания, тъй като през тях ще минава целият процес по възлагането на обществените поръчки, по контрол на строителството в комисиите, приемателните комисии, както на отделните етапи на строителството, така и при приемането на конкретния обект, на конкретния блок да участват представителите на Сдружението на собствениците. Хора с инженерна грамотност, ако не са собственици на жилище в конкретния блок имат право сдружението да упълномощават подобни свои представители да участват в приемателните комисии. Относно условията на договора, който ще бъде сключен между всяко едно конкретно сдружение и общинската администрация – хората не трябва да се притесняват. Именно затова сме заложили създаването на сдружение да теча по реда на чл. 25, ал. 1 от Закона за етажната собственост, единствено и само конкретният проект. Единствено и само повтарям служи за конкретния проект, в който договор няма никакви финансови клаузи и никакви финансови взаимоотношения между конкретното сдружение и конкретната общинска администрация, както нямаме  правно отношение. Т.е. хората не трябва да се притесняват. Понеже много се спекулира политически по тази тема, но тук по никакъв начин няма да засягаме собствеността на конкретните собственици. 
Водещ: Основният казус, всъщност, е заради блок 24 етажа – абсурдно е, наистина да се съберат подписите на всички собственици. Подобно мнение има и в страницата ни във „Фейсбук“. Ивайло Колев пише: живея в блок с 72 апартамента – 100% съгласие е невъзможно. Има ли някакъв вариант по-лесен да се стигне до саниране?
Николай Нанков:
 Аз първо трябва да кажа няколко думи за това защо изискваме 100% съгласие. Все пак рехабилитираме частна собственост. Да, с публичен ресурс, 100% безвъзмезден, но рехабилитираме частна собственост. Нашата цел е на всяка една сграда да постигнем минимален енергиен клас „С“. За нуждите за постигане на минимален енергиен клас „С“ ние се нуждаем от достъп. Съответно Общинска администрация, която ще извършва, ще се наеме външен изпълнител на съответните строително-монтажни дейности, достъп и съгласие на всички собственици да рехабилитират, както общи части, така ида подменят дограма, да полагат  изолация
Водещ: Какво се случва с тези, които са в чужбина? Искат да се подпишат, но няма как да стане това. 
Николай Нанков: Няма невъзможни неща, пак казвам. 
Водещ:  Хората казват: идват си веднъж в годината, няма как да ги намерим. 
Николай Нанков: Заявление се подава две години – 2015-2016 г. 
Водещ: Т.е. трябва да си чакат. 

Николай Нанков: Трябва да бъде осигурен достъп. Представете си следната хипотеза: общината наема фирма изпълнител, която да рехабилитира общи части, да подменя дограма и да падне в случая, когато недекларирал заявяването на съгласие собственик заведат дело, например срещу съответната общинска администрация, която е рехабилитирала негови общи части? 
Водеща: Да де, но разбирате ли, че изпадаме малко в параграф 22, защото виждате, че в този блок, който даваме за пример тази сутрин, много голяма част от апартаментите са необитаеми, различен е казусът с всеки един от собствениците. Някой може да не им се откриват следите дори в чужбина. Така че, какво да правят всички тези хора, които искат саниране. 
Николай Нанков:
 Нека да видим как ще тръгне програмата. Пак казвам: за сега имаме регистрирани N на брой сдружения. Аз примерно още миналата седмица в Благоевград установих с интерес, че имаме 321 потенциални сдружения, които ще бъдат регистрирани до една седмица с предварително съгласие на 100% от собствениците в конкретните сгради.
Водеща: Дайте да кажем още веднъж срокове, колко пари ще бъдат отпускани, каква сума? Ето, сега във вестниците чета, че банките също ще трябва да стават гаранти като говорим за санирането. Те също ще трябва да дават становища за този процес. Става въпрос за жилища, които са ипотекирани. Според информацията, която колегите разпространяват банката също трябва да даде съгласие, защото тя се води съсобственик. 

Николай Нанков:
 Точно така. 1 милиард лева е сумата, която отпускаме за програмата за 2015-2016 г. Въведохме принципа първи по време-първи по право. Т.е. от скоростта на сдружаване, на подаваме на заявления, а и съответно от бързината и готовността на всяка общинска администрация да разглежда заявленията, да реализира съответно обществените поръчки после по избор на изпълнител, ще се реализират и съответните сгради до изчерпване на финансовия ресурс. Пак казвам: до изчерпване на финансовия ресурс. 
Водещ: Един много важен въпрос, който остана нерешен в страницата във „Фейсбук“, дама пита: чела е за 500 лв. на обект, че ще струва цялото това нещо. така ли е или е чела нещо грешно?
Николай Нанков:
 Не. Прочела е, предполагам, нещо грешно. В случая пак искам дебело да подчертая, че не става въпрос за съфинансиране от страна на собствениците. Ресурсът е на 100%, а относно това какви дейности ще бъдат изпълнявани и каква ще е финансовата им стойност – това предписва двата доклад – енергийният и техническият, с които стартира процеса и съответно на база тях се изготвя инвестиционният проект с конкретни, подробни количествено-стойностни сметки, в които има разписани отделни дейности и съответно цените за тях. 
Водеща: Имате ли някъде страница във „Фейсбук“, където хората могат да ви питат, защото, освен тези срещи, които организирате като част от информационната кампания, хората задават въпроси. 
Николай Нанков: Факт е, че интересът е огромен. Страницата на Министерство на регионалното развитие и благоустройството с подтип Национална програма „Енергийна ефективност“. Има адрес. 

mrrb