Регионалният министър Петя Аврамова: Дунавският регион има нужда от стратегически проекти с голяма добавена стойност

Регионалният министър Петя Аврамова: Дунавският регион има нужда от стратегически проекти с голяма добавена ст

18 октомври 2018 | 15:45

Важно е да доизградим трансевропейските коридори през българска територия

 

Българското председателство успя да допринесе за развитието на Стратегията на ЕС за Дунавския регион. Но Европа се променя и e назрял моментът за промяна и в Стратегията. Хората искат видими резултати и ги очакват от нас.

Това каза при откриването на Седмия годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

В момента се реализират множество малки проекти с локален характер. В същото време регионът има нужда от стратегически инвестиции с висока добавена стойност, които са от значение за всички. Важно е не количеството на проектите, а техният глобален ефект върху държавите-членки, подчерта Петя Аврамова. Тя изтъкна, че във фокуса на държавите от региона трябва да бъде р. Дунав. Тя е обединител, безценен природен ресурс и потенциал за развитие, затова усилията трябва да бъдат насочени към подобряване на нейната плаваемост. Това би означавало превоз  на повече товари и пътници, развитие на по-обхватен круизен туризъм, а оттук и по-добри възможности за създаване на бизнес и икономическа активност.

Министър Аврамова отбеляза, че и сега се изпълняват подобни проекти. Единият, с участие на 6 дунавски държави, на стойност 24 млн. евро допринася за маркиране на плавателния път. По същия проект България получи катер за хидрографски измервания, който събира точна информация за промените в критичните участъци на реката. Почистването (драгирането) на речното дъно от наноси е друг проект, който заслужава внимание. Но нуждата от подобни инвестиции е много по-голяма.

Не по-малко важно е да се развива транспортната свързаност с доизграждане на трансевропейските коридори 4, 8, 9 и 10, което е предпоставка за развитие на търговията, индустрията и привличането на инвестиции. Строителството на трети мост

на Дунав при Русе, както и още няколко алтернативни мостови трасета, пресичащи река Дунав, не са проекти с локално значение. Те са важни за целия регион, тъй като трафикът по коридор номер 9, който тръгва от Хелзинки през Киев, Кишинев, Букурещ и стига до Егейско море през България, се увеличава непрекъснато. На българска територия той се пресича с коридор 8 – връзка между Адриатика и Черно море, и коридор 10, свързващ Залцбург със Солун и чрез разклонение с Истанбул. Не по-малко важно е изграждането на наша територия на скоростния път Видин-Ботевград, част от трансевропейския коридор номер 4, както и довършването на АМ „Хемус“. Подобрената транспортна свързаност ще подсигури максимално натоварване, ще отвори допълнителни възможности за движение на стоки и услуги и развитие на туризма. Ето защо след 2020 година би било удачно да се осигурят нови, допълващи се и гъвкави форми на финансиране, отбеляза регионалният министър.

Приветствие към участниците от трибуната на форума отправиха и  вицепремиерът Екатерина Захариева, еврокомисарят  Корина Крецу и министърът на туризма Николина Ангелкова. Специален гост на форума беше и еврокомисарят по образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич.

Еврокомисар Корина Крецу и вицепремиерът Екатерина Захариева подкрепиха становището, че  трябва да се търсят съвместни решения за преодоляване на междурегионалните различия чрез реални и по-значими инвестиции. Според комисар Крецу държавите от региона трябва да ускорят съвместната си работа, за да се постигнат видими резултати за хората. „Надяваме се по време на румънското председателство на Стратегията на ЕС за Дунавския региона да бъдат реализирани именно проекти, които генерират растеж, каза тя. Според министъра на туризма  Николина  Ангелкова страните от региона трябва да промотират новия туристически бранд „Дунав“  и да превърнат региона в атрактивна туристическа дестинация, защото той притежава красива природа и богато културно-историческо наследство.  

Близо 900 души от 32 европейски държави участват в Седмия годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския форум. Официалното откриване започна с 3D мапинг, представящ красотата и богатството на природното, културното и историческото наследство в Дунавския регион. Специално за събитието в НДК е изграден уникален макет на поречието на река Дунав от Видин до Силистра, показващ всички знакови сгради по поречието от българска и румънска страна.  

mrrb