За растежа на икономиката и инвестициите след кризата много важно е да има стабилност

За растежа на икономиката и инвестициите след кризата много важно е да има стабилност

26 май 2011 | 13:37

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев участва в Европейски форум Вакхау на 21 май т.г. в Гьотвайг Австрия. Темата на събитието бе „Регионална политика – световна политика. Конкурентоспособни региони в един глобален свят”. Сред официалните гости на събитието бяха Йохана Микл – Лайтнер, председател на Европейския форум Вахау и министър на вътрешните работи на Австрия, Михаел Шпинделегер, вициканцлер и федерален министър на външните работи, Ервин Прьол, министър-председател на провинция Долна Австрия, Йоханес Хан, комисар по регионална политика на ЕС, Янош Мартони, министър на външните работи на Унгария, много политици и експерти.
Министър Плевнелиев представи пред участниците във форума напредъка на страната ни след приемането в Европейския съюз и изтъкна, че България е станала „европейски шампион по стабилност”, след като анализира случващото се с икономиките на Гърция, Португалия и Ирландия. Министърът подчерта, че за растежа на икономиката и инвестициите след кризата най-важен фактор е стабилността. Той информира, че България има ясно начертани цели до 2013 г. – изграждане на магистрали, железопътни трасета и пречиствателни водни съоръжения, тъй като бъдещето означава свързване на местния и регионален потенциал с глобалния.
Министърът посочи Дунавската стратегия като пример за това как в Европа тринадесет държави могат да работят много ефективно по общ проект и благодари на Австрия за ангажимента и към развитието на Дунавския регион. Обсъдени бяха възможности за осъществяване на съвместни проекти в рамките на Дунавската стратегия.
Еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан посочи в изказването си, че в глобален план трябва да продължи развитието на европейските ценности – върховенството на закона, социалното изразяване и правата на човека.
По време на форума участниците дискутираха въпроси свързани с управлението на кризи в Европейския съюз, ползите от икономическото сътрудничество, както и културното и творческо богатство на Дунавския регион.
Участниците в събитието подписаха Декларация от Гьотвайг 2011, която включва оценка от постигнатото по Дунавската стратегия през 2010 г. и шест критерии за бъдещо организиране на регионалната и кохезионната политика с цел създаване на конкурентноспособни европейски региони.